Home » Natură » Omenirea a terminat azi resursele Pământului. Folosim resursele a 1,75 planete, deşi avem doar una

Omenirea a terminat azi resursele Pământului. Folosim resursele a 1,75 planete, deşi avem doar una

Omenirea a terminat azi resursele Pământului. Folosim resursele a 1,75 planete, deşi avem doar una
Publicat: 29.07.2019
Omenirea a terminat azi, 29 iulie, bugetul pe care natura îl oferă în fiecare an, iar acest lucru s-a întâmplat cu trei luni mai devreme, fiind considerat un record, conform datelor Global Footprint Network (GFN).

Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (n.r. EOD – Ziua Suprasolicitării Pământului), marchează data când solicitările umanităţii depăşesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an.

În ultimii 20 de ani, această zi a ajuns să fie cu trei luni mai devreme, recordul fiind anul acesta, pe 29 iulie.  Acest lucru înseamnă că umanitatea foloseşte în prezent natura de 1,75 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera. Practic, folosim resursele a 1,75 planete, dar avem doar una.

„Acest lucru devine din ce în ce mai vizibil: culorile care ne definesc dispar şi, odată cu ele, natura pe care ne bazăm. Impactul consumului excesiv se vede: lipsa apei în anumite zone, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii solurilor, defrişările şi fenomenele negative cauzate de dispariţia pădurilor, dispariţia speciilor, colapsul unor stocuri de peşte şi schimbările climatice”, atrag atenţia reprezentanţii WWF România într-un comunicat remis Descoperă.

Potrivit acestora, consumul excesiv diminuează resursele pe care le avem, dar şi capacitatea de refacere a acestora. Iar epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze şi, în final, să colapseze.

„Este important să acţionăm acum, la toate nivelurile. Dacă reuşim să mutăm Earth Overshoot Day  câte 5 zile în fiecare an, umanitatea se va putea încadra din nou în limitele resurselor unei singure planete pe an, până în 2050”, mai precizează sursa citată.

WWF a lansat recent campania Culori pe cale de dispariţie, ce aduce în atenţia publicului cinci cauze pentru care acţionează în România – păduri, Dunăre şi Deltă, ursul brun, sturionii şi zimbrii. 

Cum am putea reduce impactul negativ pe care îl avem asupra resurselor planetei

Transpotul personal contribuie cu 17% la amprenta ecologică a umanităţii. Potrivit GFN, dacă am reduce utilizarea maşinilor cu 50% la nivel mondial şi ne-am asuma că o treime din distanţa parcursă, în prezent, cu maşina este înlocuită cu transportul public, iar restul de mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai târziu.

Hrana contribuie cu 26% la amprenta umanităţii. O treime din hrana produsă în lume, pentru consumul uman, este risipită şi înseamnă 9% din amprenta noastră. Dacă la nivel global am reduce risipa alimentară la jumătate, la nivel de retail şi consumatori, EOD ar fi cu 10 zile mai târziu. Dacă am înlocui 50% din consumul de carne cu hrană vegetariană, am muta data 15 zile (din care 10 zile doar pentru că am reduce emisiile de metan de la animale).

În prezent,  emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa moştenire datorii uriaşe generaţiilor viitoare: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii. Dacă am reduce emisiile de carbon din amprenta noastră cu 50%, am ajunge să consumăm resursele a 1,2 planete, în loc de 1,75, iar EOD ar fi mai târziu cu 93 de zile. De asemenea, dacă ar fi folosite corespunzător, tehnologiile existente pentru clădiri, procese industriale şi producerea de electricitate ar putea muta EOD cu 21 de zile, fără să se piardă din productivitate sau confort, se mai arată în raportul Global Footprint Network.

Îţi poţi calcula aici amprenta pe care o ai asupra planetei!

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase