Home » Natură » Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică. Ce au decis liderii G7

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică. Ce au decis liderii G7

Publicat: 26.08.2019
Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax.

„Sunt realizate contacte cu toate statele din regiune pentru a finaliza angajamente concrete din punct de vedere tehnic şi financiar”, a declarat Macron.

Reîmpădurirea este de asemenea esenţială, însă sunt luate în considerare „diferite rezultate” deoarece „totul depinde de statele din regiunea amazoniană”, a adăugat preşedintele francez.

Jair Bolsonaro este vizat de critici internaţionale din cauza incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrişările.

Pe fondul presiunilor externe, Jair Bolsonaro a anunţat duminică că a dispus mijloace militare care să lupte împotriva incendiilor din şapte state de-a lungul Amazonului. Este vorba de 44.000 de militari care se vor lupta cu flăcările din păduri, alături de pompieri.

Fundaţie sprijinită de DiCaprio promite ajutor de 5 milioane de dolari pentru Pădurile Amazoniene

La rndul ei, o nouă fundaţie pentru protejarea mediului creată de actorul Leonardo DiCaprio şi mai mulţi filantropi promite un sprijin financiar de 5 milioane de dolari organizaţiilor locale care se ocupă de combaterea distrugerilor provocate de incendii în Pădurile Amazoniene, potrivit Associated Press.

Earth Alliance a fost creată luna trecută de DiCaprio şi filantropii Laurene Powell Jobs şi Brian Sheth.

Duminică, a fost lansat Fondul pentru Pădurile Amazoniene, pe site-ul fundaţiei, unde se pot face donaţii.

Fondurile colectate de fundaţie vor fi distribuite unor grupuri locale care se ocupă de combaterea problemei.

Papa Francisc, „îngrijorat” pentru „plămânul vital” al planetei

Papa Francisc s-a declarat şi el „îngrijorat” din cauza gravelor incendii din Pădurea Amazoniană, „acest plămân vital al planetei noastre”, după tradiţionala slujbă „Angelus” de duminică, oficiată în Piaţa San Pietro de la Vatican, potrivit Le Figaro.

Incendiile din Pădurea Amazoniană, văzute din spaţiu

Papa Francisc, care va organiza, în toamnă, o mare conferinţă mondială despre Amazonia, a făcut apel la cei aproximativ 1,3 miliarde de catolici de pe planetă „să se roage pentru ca, graţie angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai repede posibil”.

Papa s-a întâlnit în luna mai cu şeful indigenilor Raoni, venit să alerteze liderii europeni privind defrişările din Amazonia. Liderul poporului nomad kayapo încerca şi să colecteze suma de aproximativ 1 milion de euro necesară pentru protejarea rezervaţiei Xingu din Brazilia.

În enciclica „Laudato si” din mai 2015, un text în care a abordat şi tema ecologiei, papa a denunţat exploatarea masivă a Pădurii Amazoniene „din cauza unor enorme interese economice internaţionale”.

În ianuarie 2018, suveranul pontif argentinian în vârstă de 82 de ani a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul statului Peru înconjurat de junglă amazoniană, unde s-au strâns mii de indigeni peruani, brazilieni şi bolivieni. Papa a denunţat atunci „marile presiuni exercitate de puternice interese economice care îşi dispută petrolul, gazele, lemnul, aurul şi monoculturile agro-industriale”.

Pentru Francisc, acest prim voiaj în Amazonia a dat startul pregătirilor pentru sinodul din octombrie care va fi consacrat Pădurilor Amazoniene, ce ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi unde trăiesc aproape trei milioane de indigeni.

Incendiile din Pădurea Amazoniană

Numărul incendiilor de vegetaţie produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creştere de aproape 85% a numărului incendiilor faţă de anul trecut, a informat recent Institutul Naţional pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Pădurile din Amazonia furnizează 20% din necesarul de oxigen al atmosferei Terrei

Pădurile Amazoniene ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi găzduiesc aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine şi 30 – 50% din fauna şi flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase