Home » Natură » Autorităţile din Israel derulează un program de salvare a ţestoaselor verzi din Marea Mediterană

Autorităţile din Israel derulează un program de salvare a ţestoaselor verzi din Marea Mediterană

Autorităţile din Israel derulează un program de salvare a ţestoaselor verzi din Marea Mediterană
Publicat: 29.09.2019
Începând cu anii '80, autorităţile din Israel au depus eforturi active în vederea salvării de la extincţie a ţestoaselor verzi din Marea Mediterană.

Experţii de la World Wildlife Fund explică faptul că populaţiile de ţestoase verzi se află în declin la nivel mondial. Principalele ameninţări la adresa acestor ţestoase sunt reprezentate de către activitatea antropică sau de efectele acesteia. Astfel, vântoarea, restrângerea plajelor în care ţestoasele îşi pot depune ouăle în siguranţă şi poluarea surselor de hrană reprezintă printre cei mai importanţi factori care duc la scăderea efectivelor, notează Reuters.

Centrul de Salvare a Ţestoaselor Marine din Israel a făcut public faptul că, din nefericire, doar un număr de 20 de ţestoase îşi fac cuiburile pentru a depune ouă pe plajele Mării Mediterane ale Israelului de-a lungul unui sezon de împerechiere care durează din luna mai până în august. 

Pentru a ajuta la refacerea efectivelor acestei specii, autorităţile israeliene au declarat unele plaje folosite pentru depunerea ouălelor zone protejate. De asemenea, Centrul pentru Salvarea Ţestoaselor a relocat cuiburi cu ouă de ţestoasă verde din zonele în care acestea puteau fi în pericol. Anul 2002 a marcat trecerea la o serie de eforturi active în vederea salvării ţestoaselor, mai exact cercetătorii Centrului au început să folosească ţestoase pentru reproducerea în captivitate. Planul acestora este de a repolula Marea Mediterană cu puii ţestoaselor din program.

Ţestoasele selectate au atins maturitatea sexuală în urmă cu câţiva ani şi abia în acest an au reuşit să procreeze, după cum explică directorul centrului, Yaniv Levi. Conform acestuia, primul lot ar trebui să numere aproximativ 200 de pui la finalul sezonului de împerechere. 

„Suntem abia la început, în primul an, şi ne aşteptăm ca în anii viitori să creştem peste 1.000 de pui anual”, a declarat directorul Levi.

Roderic Mast, preşedintele Societăţii Oceanice şi co-director al IUCN-SSC Marine Turtle Specialist Group, explică faptul că eliberarea puiilor în mare este vitală pentru supravieţuirea acestora. „În ceea ce priveşte conservarea speciei, nimic nu este mai important decât protejarea puilor, a habitatelor acestora şi a comportamentelor acestora în natură”.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase