Home » Natură » Cea mai bătrână broască ţestoasă din Africa a murit. Eclozase la doi ani după naşterea lui Dimitrie Cantemir

Cea mai bătrână broască ţestoasă din Africa a murit. Eclozase la doi ani după naşterea lui Dimitrie Cantemir

Cea mai bătrână broască ţestoasă din Africa a murit. Eclozase la doi ani după naşterea lui Dimitrie Cantemir
Publicat: 05.10.2019
O broască ţestoasă, considerată cea mai bătrână din Africa, a murit joi la vârsta de 344 de ani. Exemplarul ar fi apărut pe lume în 1675, pe când, în ţinuturile româneşti, viitorul domnitor Dimitrie Cantemir avea numai doi ani.

Denumită Alagba („bătrânul”), ţestoasa uriaşă de sex masculin a trăit în palatul regelui local nigerian Oba Jimoh Oladunni Oyewumi, din oraşul Ogbomoso, iar de-a lungul anilor a fost vizitată de turişti din diverse părţi ale lumii.

Decesul, care a survenit după o boală scurtă, a fost confirmat de către Toyin Ajamu, secretarul privat al regelui, potrivit Pulse Nigeria.

„Alagba a trăit în palat timp de secole alături de mulţi monarhi din Ogbomoso. Alagba a devenit popular deoarece Oba Oladunni Oyewumi, fiul lui Ogbomosoland, şi-a folosit resursele personale pentru a-i asigura bunăstarea… Locuitorii palatului, comunitatea din  Ogbomoso şi reprezentanţii din turism deplâng dispariţia lui”, a precizat Toyin Ajamu.

Până în ziua morţii, Alagba a avut doi servitori care s-au ocupat exclusiv de el, asigurându-i hrana, asistenţa medicală şi „alte lucruri necesare”. 

De precizat că această ţestoasă nu se regăseşte în niciun top mondial al celor mai bătrâne exemplare terestre (pe primul loc se află Jonathan, celebra ţestoasă de Seychelles care trăieşte pe insula Sfanta Elena din 1832).

 Vă recomandăm să citiţi şi:

Oamenii de ştiinţă au ucis cea mai vârstnică creatură de de pe Terra. Avea 507 ani (FOTO)

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase