Home » Natură » Cea mai rapidă furnică din lume trăieşte în Sahara – VIDEO

Cea mai rapidă furnică din lume trăieşte în Sahara – VIDEO

Cea mai rapidă furnică din lume trăieşte în Sahara – VIDEO
Publicat: 20.10.2019
Furnicile argintii care trăiesc în dunele de nisip din nordul Saharei aleargă cu o viteză de 0,85 m/s (de 108 ori lungimea corpului lor), fiind cele mai rapide din întreaga lume.

Cercetătorii de la Universitatea Ulm din Germania au filmat furnicile argintii din Sahara (Cataglyphis bombycina) în timp ce acestea căutau hrană, când Soarele amiezii era la perioada maximă, potrivit The Guardian

Clipurile video înregistrate în dunele de nisip din oraşul Douz (în sudul Tunisiei) arată cum furnicile aleargă pe nisipul extrem de fierbinte, la o viteză care se apropie de un metru pe secundă. Cu cât furnicile fug mai tare, cu atât se înalţă în aer, ridicându-şi toate cele 6 picioare deodată. Cercetătorii au descoperit că parcurg de 108 ori lungimea corpului lor în numai o secundă.

„Zboară în aer, fără a-şi pune picioarele pe pâmânt”, chiar şi la viteze relativ mici, a afirmat Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania, autorul principal al studiului publicat în Journal of Experimental Biology.

Există un motiv pentru care furnicile argintii din Sahara au evoluat astfel. Spre deosebire de alte creaturi din deşert, care se adăpostesc când sunt cele mai ridicate temperaturi, pentru furnici este perioada optimă de a ieşi din cuib în căutarea hranei.

Furnicile supravieţuiesc temperaturilor extreme datorită perilor argintii care reflectă razele soarelui. Cataglyphis bombycina au însă şi o limită, temperaturile de peste 60 de grade Celsius. Pentru a supravieţui la ele au nevoie de o viteză impresionantă şi de abilităţi de orientare excelente pentru a găsi hrana şi a se întoarce în cuib înainte de a deveni victimile căldurii.

Filmarea în slow motion a arătat cum furnicile îşi coordonează mişcările cu o precizie incredibilă, mutând în acelaşi timp trei picioare care funcţionează împreună precum un trepied. Furnicile au acoperit 85,5 cm pe secundă în numai 47 de paşi. Între fiecare pas, fiecare picior de furnică atingea pământul pentru mai puţin de şapte milisecunde.

Descoperirea acestor furnici i-ar putea inspira pe ingineri să creeze roboţi mai mici şi mai rapizi, a mai spus Pfeffer.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Furnicile ce îşi decorează muşuroaiele cu capetele inamicilor

Pe vremea când Sahara era verde şi roditoare

A fost descifrat genomul a doua specii de furnici

VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase