Home » Natură » Ar putea o bancă de gene să salveze plantele rare de la dispariţie?

Ar putea o bancă de gene să salveze plantele rare de la dispariţie?

Publicat: 01.01.2020
Ceretătorii propun folosirea unui registru care să îi ajute să ţină evidenţa platelor rare şi a posibililor donatori de polen pentru acestea.

Rezerva globală de seminţe din Svalbard este una dintre soluţiile pe care oamenii de ştiinţă le-au propus şi pus în aplicare pentru păstrarea seminţelor diferitelor plante. Totuşi, doar 80% dintre speciile de plante de pe pământ au seminţe care pot fi păstrate în condiţiile din această bancă de seminţe. Din păcate, pentru restul de 20% tehnicile folosite pentru conservarea seminţelor, printre care şi îngheţarea, se dovedesc ineficiente şi duc la reducerea viabilităţii acestora.

Ce-i de făcut în această situaţie? Conform dr. Kayri Havens, expertă a Grădinii Botanice din Chicago, citată de către Atlas Obscura, un registru genealogic care să permită inventarierea plantelor ale căror seminţe nu pot fi conservate în Svalbard ar deveni un instrument important în eforturile de conservare a speciilor rare.

Ideea unui registru genetic al plantelor rare a pornit de la cercetătoarea Seana Walsh, de la Grădina Botanică Tropicală Naţională din Kaua’i, care lucra la un proiect de salvare a speciei Brighamia insignis, ‘ōlulu în hawaiană sau „varză pe băţ” într-o traducere aproximativă din engleză. În cadrul acestui proiect, cercetătoarea nu a putut colecta o cantitate suficientă de polen care să asigure şanse mari de reproducere a acestei plante.

Credit foto: Ken Wood/ National Tropical Botanical Garden

Pentru a rezolva această problemă, dr. Walsh a propus crearea unui registru genealogic, în care să fie urmărită descendenţa diferitelor specimene de plante. Acest instrument este inspirat de un program semănător, folosit pentru a urmări genealogia diferitelor animale şi pentru identificarea partenerilor care oferă cele mai mari şanse de reproducere.

În cadrul unui proiect pilot, oamenii de ştiinţă vor să urmărească genealogiile a trei specii rare, aflate în mai multe grădini botanice şi colecţii private: Quercus oglethorpensis, Zamia lucayana, şi Amorphophallus titanum. Conform dr. Havens, în cadrul acestui registru al genealogiilor ar putea fi cuprinse peste 50.000 de specii de plante din întrega lume aflate în pericol.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase