Home » Natură » Un sat din Rusia arctică, invadat de peste 50 de urşi. Fenomenul care a generat această situaţie

Un sat din Rusia arctică, invadat de peste 50 de urşi. Fenomenul care a generat această situaţie

Un sat din Rusia arctică, invadat de peste 50 de urşi. Fenomenul care a generat această situaţie
Publicat: 07.12.2019
Mai mult de 50 de urşi polari au coborât într-un sat din nordul Rusiei.

Toate activităţile publice din Ryrkaypiy, regiunea Chukotka, au fost anulate, iar şcolile sunt păzite pentru a-i proteja pe rezidenţi de urşi, potrivit BBC

Activiştii de mediu afirmă că de vină pentru această situaţie ar putea fi schimbările climatice, subţierea stratului de gheaţă de pe coastă obligând urşii să caute hrană în sat, şi nu în apă. 

Alţi experţi sunt de părere că, în contextul în care vizitele urşilor polari sunt tot mai dese în Ryrkaypiy, cei 700 de localnici ar trebui evacuaţi definitiv.

Tatiana Minenko, şeful programului care se ocupă monitorizarea urşilor care ajung în Ryrkaypiy, afirmă că a numărat în sat circa 56 de urşi, atât adulţi, cât şi pui, însă toţi păreau să fie slabi.

În mod normal, urşii polari trăiesc în Cape Schmidt, la circa 2,2 km de Ryrkaypiy, situat în Districtul Federal Orientul Îndepărtat, unul dintre cele şapte districtele federale ale Rusiei.

Mikhail Stishov, activist de mediu din cadrul WWF, a afirmat că zona respectivă s-a confruntat cu o vreme neobişnuit de caldă

„Dacă gheaţa ar fi fost suficient de rezistentă, urşii, sau cel puţin unii dintre ei, ar fi plecat deja către mare, unde ar fi putut vâna foci”, a spus el. Până la reîngheţarea ei, animalele au coborât în sat pentru mâncare, a precizat acesta.

Incursiunile urşilor polari în zonă au crescut în ultimii cinci ani, fapt care îi alarmează atât pe localnici, cât şi pe conservaţionişti.

În februarie, 52 de urşi polari înfometaţi au ocupat Belushya Guba, o aşezare muncitorească din arhipeleagul arctic Novaya Zemlya

Recent, un clip video de pe reţelele de socializare din Rusia în care apare un urs polar, ce are pictat pe corp cu negru mesajul „T-34”, i-a alarmat pe experţi, în timp ce presa rusă speculează că ar fi o răzbunare a localnicilor supăraţi că aceste animale le-au invadat comunităţile din partea arctică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Hibernează urşii polari?

Poluarea poate transforma urşii polari în hermafrodiţi

Ursul polar: adevăratul Rege al Nordului 

Urşii polari sunt mai „bătrâni” decât se credea

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase