Home » Natură » Mai multe lebede par să se fi îndrăgostit de un golf din Clisura Dunării

Mai multe lebede par să se fi îndrăgostit de un golf din Clisura Dunării

Mai multe lebede par să se fi îndrăgostit de un golf din Clisura Dunării
Publicat: 11.12.2019
Mai multe lebede par să se fi îndrăgostit de Clisura Dunării. Deşi este iarnă, păsările s-au adunat în zona localităţii Eşelniţa, din Mehedinţi, şi vin la pontoanele pensiunilor din zonă, spre încântarea turiştilor. Localnicii spun că este al treilea an în care lebedele îşi petrec iarna la Eşelniţa.

Proprietarii pensiunilor din localitatea Eşelniţa povestesc că unele dintre lebede au legat adevărate prietenii cu localnicii, dar şi cu turiştii. Zilnic, vin la pontoane şi aşteaptă să primească atenţie. În schimb, oferă un adevărat spectacol pe apă.

„Sunt aşa drăguţe!…Dacă noi nu venim la ponton, la ele, mă aşteaptă un sfert de oră, o jumătate de oră. Stau în larg şi din larg, când mă văd că alerg spre ponton, vin. Le chem. Cred că ştiu vocea. Nu le-am studiat. Observ că sunt aceleaşi lebede. Pe astea două le ştiu de trei ani. Se enervează dacă cineva îi dă atenţie uneia şi alteia nu, îşi deschid aripile, fac zgomot mare. Sau când se iubesc, îşi pun ciocul unul lângă celălalt sau dacă cineva îi ia mâncarea celeilalte, se înfurie. Dacă vin şi o sperii pe una, cealaltă vine şi mă sperie ea pe mine, îşi ridică aripile şi ţipă. Ele sunt tare drăguţe, dar vin numai toamna-iarna”, a declarat Florentina Muchitsch, proprietara unei pensiuni din Eşelniţa, potrivit Mediafax.

Turiştii sunt surprinşi de apariţia lebedelor, dar sunt încântaţi de frumuseţea lor. Cei mai bucuroşi sunt copiii, care încearcă să le câştige simpatia oferindu-le mâncare.

„Am fost surprins să văd lebede aici. Şi iarna. Sunt foarte frumoase”, a spus Dan, un turist.

Specialiştii au o explicaţie pentru apariţia lebedelor în această zonă: iarna, în golfurile din zona Eşelniţa, apa este mai caldă şi nu are curenţi.

„Vara, zona Eşelniţei nu are habitate prielnice de cuibărit, respectiv creştere a puilor. Păsările de apă au nevoie, în perioada cuibăritului, de linişte şi, mai mult, de vegetaţie densă unde să-şi facă cuiburile, să fie ferite de potenţiali răpitori şi atunci, zona aceasta a Mehedinţiului, golfurile din zona Mehedinţiului nu se pretează pentru cuibăritul lebedelor. Iarna vin pentru că sunt aceste golfuri şi sunt ferite, cumva, de curenţi. (…) Ceea ce aţi văzut dumneavoastră sunt lebede de vară. În momentul acesta, lebedele de vară, dar şi alte specii de păsări, fac aglomerări în zone mai liniştite, în zone de golfuri. Aceste aglomerări sunt perfect normale şi, din fericire, din ce în ce mai multe exemplare de lebede de vară sunt observate de-a lungul Dunării. Toată iarna rămân aici”, a declarat Amalia Dumbravă, specialist în cadrul Parcului Natural Porţile de Fier

Reprezentanţii parcului natural atenţionează turiştii şi localnicii să nu hrănească lebedele cu produse de panificaţie sau cu mâncare cu sare şi zahăr pentru că păsările ar putea avea de suferit.

În România, lebedele sunt protejate prin lege.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase