Home » Natură » Calamităţi naturale produse în 2019 în întreaga lume

Calamităţi naturale produse în 2019 în întreaga lume

Publicat: 31.12.2019
Anul 2019 a fost marcat de o sumedenie de calamităţi naturale, precum incendiile de vegetaţie care au cuprins zone întregi de pădure, fiind înregistrate şi foarte multe pierderi de vieţi omeneşti, provocate de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure sau erupţia vulcanice.

Temperaturile record din acest an au provocat incendii de vegetaţie în mai multe regiuni ale Terrei, începând cu incendiile din Pădurea Amazoniană, Siberia, Australia sau Europa, potrivit Mediafax.

Record de temperatură la Moscova

Temperaturi de aproximativ 6 grade Celsius s-au înregistrat în această iarnă la Moscova, un record pentru luna decembrie. Ziua de 18 decembrie a fost cea mai caldă zi de decembrie în mai mult de un secol la Moscova, într-o lună neobişnuit de caldă pentru această perioadăa anului, depăşind un record anterior de 5,3 grade stabilit în 1886.

Temperaturi extreme în Australia

Australia a înregistrat, la rândul ei, noi recorduri de căldură, ziua de 18 decembrie devenind astfel cu cea mai călduroasă zi din istorie, depăşind orice record de temperatură înregistrat vreodată, în acestă primăvară izbucnind cele mai mari incendii de vegetaţie, potrivit datelor publicate de Biroul de Meteorologie (BoM).

Temperatura maximă medie în toată ţara a fost de 40,9 grade Celsius pe data de 17 decembrie, încălcând recordul anterior de 40,3 grade stabilit în ianuarie 2013, a anunţat biroul meteorologic australian.

Cea mai călduros loc din Australia a fost înregistrat în oraşul Ceduna din sudul Australiei, unde temperatura a fost de 46,5 grade Celsius, potrivit Biroului de Meteorologie.

În oraşul Oodnadatta din sud – care deţine recordul pentru cel mai călduros loc din Australia, 50,7 grade [la 2 ianuarie 1960] – au fost prognozate temperaturi de până la 47 de grade, iar în sud-vestul Australiei chiar şi 49 de grade.

În aceeaşi perioadă, Perth, capitala regiunii Australia de Vest, a înregistrat trei zile la rând peste 40 de grade – un record pentru luna decembrie.

Vară caniculară în Europa Centrală şi de Vest

De asemenea, aproximativ 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma valurilor de caniculă care au afectat Franţa vara aceasta, potrivit ministrului francez al Sănătăţii. Astfel, un total de 1.435 de decese au fost înregistrate vara aceasta. În primul val de caniculă, de la finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie au murit 567 de persoane, iar alte 868 au decedat în urma celui de-al doilea val, de la finalul lunii iulie.

Vara acestui an a marcat o depăşire a recordului de temperatură din Franţa, când pe 28 iunie s-au înregistrat 46 de grade Celsius în localitatea Vérargues, potrivit Météo France.

Incendiile de vegetaţie din Australia

Mii de pompieri au petrecut prima zi de Crăciun încercând să ţină sub control incendiile care au afectat Australia în contextul în care autorităţile au anunţat că temperaturile vor continua să crească.

Incendiile au distrus peste 3,7 mililioane de hectare în cinci state, 900 de case distruse şi cel puţin şase morţi în New South Wales şi alţi doi în Australia de Sud.

Temperaturile extrem de ridicate cu care se confruntă Australia în ultima lună din 2019 a afectat atât flora cât şi fauna întrucât peste 2.000 de urşi koala au murit din cauza incendiilor au anunţat experţii.

Estul Australiei s-a confruntat cu incendii devastatoare în ultimele trei luni, potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza secetei prelungite şi a încălzirii globale. Condiţiile meteorologice favorabile din ultimele zle le-au permis autorităţilor să controleze o serie de incendii înainte de vântul puternic şi temperaturile ridicate prognozate pentru începutul săptămânii viitoare.

Incendiile de vegetaţie din Pădurea Amazoniană

Incendiile de vegetaţie produse în acest an în Pădurea Amazoniană au afectat o suprafaţă de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătraţi, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia şi Venezuela, peste 2.500 de focare fiind active doar în Brazilia, în creştere cu 85% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Agenţiei Spaţiale Braziliene.

Printre ţările afectate s-au numărat şi Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetaţie, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia şi Peru.
Numărul incendiilor de vegetaţie produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creştere de aproape 85% a numărului incendiilor faţă de anul trecut, a informat Institutul Naţional pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Bolivia a pierdut anul acesta peste un milion de hectare de pădure din cauza incendiilor.

Pădurea Amazoniană ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi găzduieşte aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine şi 30 – 50% din fauna şi flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

Incendiile de vegetaţie din Siberia

Incendiile de vegetaţie din Siberia şi fumul degajat au fost vizibile din spaţiu, conform imaginilor obţinute prin sateliţi difuzate de NASA, în condiţiile în care suprafaţa afectată a fost cuprinsă între 2,5 milioane şi 4,3 milioane de hectare. În regiunea Krasnoiarsk, suprafaţa afectată de incendii este de 963.000 de hectare, conform agenţiei de presă Tass. „Potrivit ultimelor informaţii, 118 de incendii de vegetaţie ard pe o suprafaţă de 963.000 de hectare” în regiunea Krasnoiarsk, se menţionează într-un comunicat emis de Departamentul de Pompieri din regiune.

Autorităţile ruse au susţinut că o parte din incendiile de vegetaţie din Siberia au fost declanşate intenţionat de persoane care încercau să mascheze tăierile ilegale de copaci.

Incendiile de vegetaţie din Europa şi Statele Unite

Sute de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie izbucnite pe Insula greacă Evia, mai multe localităţi fiind evacuate. Patru incendii au afectat insula, în contextul temperaturilor foarte ridicate, iar patru localităţi au fost evacuate.

Spania a fost lovită în luna martie de mai mult de 120 de incendii de vegetaţie în regiunile nordice din Asturias şi Cantabria, unde temperaturile ridicate şi vânturile puternice au generat flăcări.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate la finalul lunii octombrie din zone situate la periferia oraşului american Los Angeles din cauza incendiilor de vegetaţie, în zona Santa Clarita din California.

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

În noaptea de 15 aprilie, Catedrala Notre-Dame din Paris, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost cuprinsă de flăcări, incendiul izbucnind la o sursă a sistemului de încălzire. Circa 400 de pompieri s-au luptat cu focul timp de nouă ore, reuşind să evite deteriorarea în totalitate a monumentului medieval, salvând clopotele principale şi pereţii exteriori de la colaps înainte de a aduce focul sub control. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Incendiul produs la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, un scurtcircuit fiind cauza cea mai probabilă a incendiului de amploare care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris.

Erupţia vulcanică de pe insula Albă din Noua Zeelandă

Anul 2019 nu a fost lipsit nici de cutremure sau erupţii vulcanice.

Vulcanul de pe Insula Albă din Noua Zeelandă, o destinaţie populară pentru excursioniştii de zi, a erupt la începutul lunii decembrie. Autorităţile din Noua Zeelandă au informat că bilanţul erupţiei vulcanice produse pe Insula Albă a fost de 17 morţi, iar 13 persoane care au fost rănite sunt în continuare tratatate în patru spitale din Noua Zeelandă, în timp ce alte 13 au fost transferate în Australia.
Doar două persoane au fost externate din spital, iar alte nouă se află în stare critică.

În anul 2019 la nivel planetar s-au înregistrat mai multe cutremure puternice, unele dintre ele cu efecte devastatoare, atât din punct de vedere uman cât şi material, zeci de mii de oameni rămânând fără un acoperiş deasupra capului.

Cutremurul din Albania

În data de 26 noiembrie un cutremur devastator cu magnitudinea de 6,4 a avut loc în Albania, la 30 km vest de Tirana. În urma seismului, 51 de persoane au fost ucise, 10 persoane sunt în continuare date dispărute, 750 de oameni au fost răniţi, 100. 000 de persoane sunt afectate direct şi au nevoie de asistenţă umanitară. Dezastrul a făcut ca 300 de case să fie puse la pământ, iar alte 8.000 de imobile să fie afectate.

Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri nord de localitatea Durrës şi la 44 de kilometri vest de Tirana. O replică a seismului s-a înregistrat la ora locală 6:08 (ora României, 7:08), având o magnitudine de 5,4 grade.

Cutremur în Iran

La începutul lunii noiembrie în regiunea Tark din nord-vestul Iranului a avut loc un cutremur de suprafaţă soldat cu cel puţin cinci morţi şi peste 300 de răniţi. Localnicii au ieşit din locuinţe panicaţi, mulţi fiind răniţi din această cauză. Potrivit Institutului Geologic american, cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, iar 30 de locuinţe au fost distruse în apropiere de epicentrul cutremurului, la o distanţă de 400 de kilometri nord-vest de capitala Iranului, Teheran.

Cutremurul a fost urmat de peste 40 de replici în zona rurală Tark situată în Munţii Alborz din provincia estică Azerbaijan, potrivit centrului seismologic iranian.

Stare de urgenţă decretată în provincia San Bernardino din California, în urma unui cutremur

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a decretat stare de urgenţă pentru provincia San Bernardino, în urma unui cutremurului cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter produs în zonă, la începutul lunii iulie.

Autorităţile din Statele Unite au anunţat că au fost înregistrate mai multe scurgeri de gaze şi incendii în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter produs în statul american California.

Mai multe persoane au fost rănite, dar momentan nu au fost înregistrate decese în urma cutremurului, care este cel mai puternic înregistrat în statul american California în ultimii 20 de ani.

Cutremurul a avut loc în 6 iulie, la ora locală 20.19 (06.19, sâmbătă, ora României), în zona Văii Searles, în apropierea oraşului Ridgecrest din statul american California, la o zi după un cutremur de 6,4 grade tot în aceeaşi zonă.

Uraganul Dorian din Bahamas

Numărul persoanelor decedate în urma uraganului Dorian care a devastat Arhipelagul Bahamas este de cel puţin 50, cele mai multe victime înregistrându-se pe insula Grand Abaco.

Dorian a fost unul dintre cele mai puternice furtuni produse vreodată în Caraibe, fiind catalogat drept un uragan de categoria 5, viteza vântului atingând 320 de kilometri pe oră. S-a abătut peste Bahamas timp de aproape două zile, la începutul lunii septembrie, devenind cel mai puternic dezastru din istoria naţiunii insulare. O mare parte din Insula Grand Abaco a fost distrusă în urma intemperiilor.

Mii de oameni au fost evacuaţi din zonele cele mai grav avariate şi au fost duşi în adăposturi în capitala Nassau. Aproximativ 90% din casele, clădirile şi infrastructura din Marsh Harbour au fost avariate, conform Programului Alinmentar Mondial.

Taifunului Hagibis din Japonia

Bilanţul taifunului Hagibis care a lovit Japonia la jumătatea lunii octombrie, a provocat inundaţii şi alunecări de teren a ajuns la 70 de morţi. Taifunul a cauzat zeci de alunecări de teren în 15 prefecturi din Japonia, a informat Guvernul.

Taifunul Lekima din estul Chinei

Numărul deceselor provocate de taifunul Lekima în estul Chinei a fost de 30, 18 persoane find date dispărute. Taifunul Lekima, din august, a provocat alunecări de tern în estul provinciei Zhejiang, rafale de vânt de până la 187 km pe oră, mii de zboruri fiind anulate, iar traficul feroviar suspendat. Au fost afectate peste 173.000 de hectare de culturi şi 34.000 de locuinţe în Zhejiang. Lekima, cel de-al nouălea taifun produs în China în acest an, s-a deplasat de-a lungul liniei de coastă în provincia Shandong, ceea ce a determinat anularea mai multor zboruri şi închiderea unor autostrăzi, a precizat Xinhua şi postul CCTV.

Inundaţii în estul Indiei

Ploile abundente din august au provocat moartea a cel puţin 113 persoane în statele Uttar Pradesh şi Bihar din India, în timp ce apele au inundat un oraş, secţiile spitalelor şi au forţat evacuarea deţinuţilor dintr-o închisoare.

Sezonul musonilor din India, care începe în iunie, de obicei se retrage până la începutul lunii septembrie, dar ploile abundente au continuat în unele părţi ale ţării în acest an, provocând inundaţii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice