Home » Natură » Cât de inteligente sunt, de fapt, vacile? Un nou studiu indică faptul că acestea vorbesc între ele despre mâncare!

Cât de inteligente sunt, de fapt, vacile? Un nou studiu indică faptul că acestea vorbesc între ele despre mâncare!

Cât de inteligente sunt, de fapt, vacile? Un nou studiu indică faptul că acestea vorbesc între ele despre mâncare!
Publicat: 25.01.2020
Suntele scoase de către vaci reprezintă o modalitatea prin care acestea comunică.

Vacile sunt unule dintre cele mai vechi animale pe care oamenii le-au domesticit, creşterea acestora având un impact important asupra vieţii noastre chiar şi în prezent, fie că vorbim de  carnea pe care o consumăm şi ajungând la laptele pe care îl punem în cereale sau în cafea. Diferitele studii asupra acestora ne ajută să le înţelegem mai bine, un astfel de studiu, publicat în decembrie 2019 relevă faptul că văcuţele comunică între ele, notează Fox News.

Autoarea princiaplă a aacestui studiu, Alexandra Green, împreună cu echipa sa a colectat 333 mostre de sunete produse de către vaci. Cu ajutorul unuor programe de analiză acustică cercetătorii au stabilit că văcuţele pot să ofere o serie de indicii legate de diferitele stări şi sentimente pe care le experimentează: emoţie, excitare sau stres.

„Am constatat că individualitatea vocală a bovinelor este relativ stabilă în diferite contexte încărcate emoţional”, a declarat dr. Green.

Analizarea sunetelor produse de către văcuţe a relevat că acestea prezintă emoţii şi stări pozitive atunci când se află în perioada de reproducere sau atunci când urmează să fie hrănite. În mod evident, cercetătorii au stabilit că stările negative pot fi asociate cu lipsa hranei şi atunci când vacile sunt izolate fizic şi vizual de restul turmei.

Cameron Clark, unul dintre cercetătorii care au colaborat în cadrul acestui studiu, compară munca depusă de către dr. Green cu construirea unui translator care să ne permită să înţelegem văcuţele.

„Vacile sunt animale gregare, sociale”, explică dr. Green. Aceasta mai adaugă: „Într-un anumit sens, nu este surprinzător faptul că îşi afirmă identitatea individuală pe parcursul vieţii şi nu doar în cazul relaţiei viţel-mamă. Dar aceasta este prima dată când le-am putut analiza vocea pentru a obţine dovezi concludente ale acestei trăsături”.

Oamenii de ştiinţă speră că descoperirile lor vor fi folosite de către fermieri pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii văcuţelor. „Caracterul distinctiv al individului este probabil să atragă sprijin social de la indivizii asemănători, iar cunoaşterea acestor indicii de individualitate ar putea ajuta fermierii să crească bunăstarea bovinelor sau atunci când vine vorba de producţie”.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase