Home » Natură » Temperatura medie a crescut cu 1,1 grade Celsius peste nivelul de dinaintea Revoluţiei Industriale

Temperatura medie a crescut cu 1,1 grade Celsius peste nivelul de dinaintea Revoluţiei Industriale

Temperatura medie a crescut cu 1,1 grade Celsius peste nivelul de dinaintea Revoluţiei Industriale
Publicat: 13.03.2020
Studiile arată că o creştere cu 2 grade Celsius peste nivelul de referinţă se poate dovedi extrem de periculoasă pentru viaţa umană şi ecosisteme.

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Meteorologică Mondială au făcut public un raport în care arată că emisiile de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon şi nu numai continuă să crească. De asemenea, acest raport prezintă o realitate dramatică, ultimii cinci ani, 2019-2015, sunt cei mai calzi ani de când a început colectarea sistematică a datelor legate de condiţiile atmosferice, notează Science Alert.

Acest raport vine şi cu veste cât se poate de proastă: temperaturile medii la nivel global din 2019 au fost cu 1,1 grade Celsius mai mari faţă de nivelule de referinţă, temperaturile de dinaintea industrializării. Cercetătorii explică faptul că doar anul 2016 a prezentat temperaturi medii mai ridicate şi pun asta pe seama unei forme extreme de El Niño, un fenomen meteo care duce la creşterea temperaturilor la nivel global.

Ultimii cinci ani au prezentat cele mai mari temperaturi înregistrate până acum, cercetătorii explicând faptul că unele regiuni au fost afectate în mod disproporţionat. Astfel, dacă ne uităm la statisticile din 2019, zone precum estul Europei, Australia, Alaska, nordul Rusiei şi Africa de Sud au prezentat temperaturi medii mai mari cu 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

În ceea ce priveşte situaţia gazelor cu efect de seră, raportul arată că concentraţiile a trei dintre acestea: dioxidul de carbon, metanul şi oxidul de azot prezintă niveluri cu 147%, 259 şi 123% mai mari faţă de perioada preindustrială. În ceea ce priveşte dioxidul de carbon, gazul aflat în mijlocul tuturor discuţiilor despre climă, raportul arată că atmosfera conţine aproximativ 36,6 miliarde de tone, jumătate din această fiind absorbită de către vegetaţie şi oceane.

 În ceea ce priveşte stratul de ozon, afectat de unele dintre gazele cu efect de seră, oamenii d eştiinţă expică faptul că condiţiile meteo din Australia au dus la diminuarea găurii de ozon de deasupra Antarcticii. Încălzirea care a avut loc în emisfera sudică a făcut ca gaura să atingă cea mai mică întindere înregistrată din anul 2002.

WMO Statement on the State of the Global Climate in 2019 poate fi consultat aici.

Citeşte şi:

Temperaturile din Australia au o creştere mai mare decât cele la nivel global

Cum va fi vremea în România în anul 2100? Viitorul ŞOCANT prezintă temperaturi insuportabile pentru umanitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase