Home » Natură » Piesele Lego aruncate în oceane nu se vor dezintergra pentru mai bine de 1.000 de ani

Piesele Lego aruncate în oceane nu se vor dezintergra pentru mai bine de 1.000 de ani

Publicat: 29.03.2020
În funcţie de plasticul folosit şi de mărimea piesei, perioada de dezintegrare poate varia între 1.000 şi 1.300 de ani.

Piesele Lego sunt unele dintre cele mai cunoscute şi mai populare jucării pentru copii şi pentru adulţi, pornind de la seturile speciale dedicate unor filme sau jocuri şi ajungând la seturile obişnuite, anual sunt produse miliarde de astfel de jucării. Totuşi, acestea au şi o parte întunecată pe care studiile ne-o arată: aceste bucăţi de plastic nu se vor dezintegra pentru o perioadă de 1.000-1.300 de ani, notează Science Alert.

„Lego este una dintre cele mai populare jucării pentru copii din istorie, iar o parte a atracţiei sale a fost întotdeauna durabilitatea sa”, explică Andrew Turner, un cercetător al Universităţii Plymouth, Regatul Unit, specializat în studierea proprietăţilor chimice ale deşeurilor din apele oceanice. Acesta mai adaugă: „Lego este conceput special pentru a fi manevrat, astfel încât poate să nu fie deosebit de surprinzător faptul că, în ciuda faptului că se află în mare timp de zeci de ani, acesta nu este uzat în mod semnificativ. Cu toate acestea, durabilitate a acestuia a fost chiar o surpriză pentru noi”.

Credit foto: Turner et al., Environmental Pollution

Cercetătorii au studiat 50 de piese care au sfârşit pe plajele din sud-estul Angliei şi le-au comparat proprietăţile cu cele ale unor piese asemănătoare din arhivele Lego, aflate în condiţie optimă. Este neclar modul în care piesele recuperate de pe plaje au ajuns în valurile mării, dar, după cum arată acestea, ele par a fi într-o condiţie foarte bună în ciuda faptului că seamănă cu produsele vândute de către Lego în 1970-1980. Oamenii explică faptul că condiţiile de mediu au netezit marginile au redus din strălucirea şi culoarea acestor piese, dar sunt în continuare uşor de identificat.

„Piesele testate au fost netezite şi decolorate, unele dintre structuri fiind fracturate şi fragmentate, ceea ce sugerează că piesele rămase intacte, s-ar putea să se descompună în microparticule”, explică Turner.

Studiul a fost publicat în Environmental Pollution.

Citeşte şi:

Marea Mediterană riscă să devină o mare de plastic

Deşeurile de plastic au transformat o insulă din Oceanul Pacific într-unul dintre cele mai poluate locuri de pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase