Prima pagină Natura

Real sau fals? – Creaturile din filmul 10 000 I.Cr.

Redactia Descopera.ro | 03.13.2008 | ● Vizualizări: 807
Real sau fals? – Creaturile din filmul 10 000 I.Cr.     10 000 I.Cr., creaturi, film, tigri, mamuti, pasari, fictiune, premiera + zoom
Galerie foto (6)

Filmul “10 000 I.Cr.”, care va avea premiera in Romania pe 14 martie, a atras atentia presei de specialitate cu mult inaintea lansarii sale oficiale din S.U.A., care a avut loc pe 7 martie. Atat efectele speciale folosite in regizarea acestui film, cat si faptul ca acesta este populat de personaje reprezentante ale unei lumi de mult apuse au incalzit imaginatia si au starnit curiozitatea cinefililor.

Fantasticele creaturi prezente in film, de la gigantele pasari carnivore pana la tigrii cu colti sabie si mamuti lanosi, au populat, intr-adevar, intr-un timp istoric, planeta noastra. Desi o teorie sustine faptul ca este posibil, ca un moment dat, vechii egipteni sa fi fost contemporani cu mamutii gigant, existenta lor cu 10 000 de ani I.Cr. ramane totusi sub semnul intrebarii. Acest fapt i-a determinat pe cercetatorii din domeniu sa isi arunce un ochi expert asupra actiunii filmului, analizandu-l dintr-o perspectiva stiintifica.

Tigrii cu colti sabie

Cei mai de seama reprezentanti ai acestei specii erau felinele “Smilodon”, un grup de pradatori numiti si tigrii cu colti sabie, in ciuda faptului ca nu exista nici o asemanare intre acestia si tigrul modern. Faima lor de pradatori periculosi s-a mai diminuat dupa ce s-a descoperit ca muscatura reprezentantilor Smilodon era relativ slaba.

Plasarea acestor feline in Lumea Veche, care includea Europa, Asia si Africa, este o contradictie de ordin geographic, intru-cat s-a dovedit ca acesta specie a trait in America. Insa au existat si alte feline inarmate cu dinti foarte puternici si periculosi, care au populat aproape toate continentele. In acesta categorie poate fi inclusa specia Scimitar sau Homotherium, reprezentate de feline care atingeau marimea unui leu.

Se credea despre Scimitar ca au disparut de pe teritoriul Vechii Lumi cu 100 000 de ani inaintea inceperii epocii de gheata, dar au aparut noi dovezi ale existentei acestora in Europa si Africa care dateaza de aproximativ 40 000 de ani.

“Tigrii din filmul “10 000 I.Cr.” sunt mai mari decat ar fi putut fi cele doua rase de feline, Smilodon sau Homotherium”, sustine Ross MacPhee, curator in mamologie la muzeul American de istorie naturala din New York. “Ceea ce vedeti in film este de doua ori marimea unui tigru modern, ceea ce reprezinta intr-adevar o creatura foarte mare”.

Pasarile terorii

Insusi numele acestor pasari evoca pericolul. Acesti carnivori gigantici care nu puteau zbura, puteau ajunge pana la 3 metri inaltime si erau inarmati cu ciocuri foarte puternice, a caror lungime putea ajunge pana la jumatate de metru lungime.
Cu toate acestea, Pasarile terorii sau Phorushacidae erau cunoscute doar pe teritoriul celor doua Americi. O specie asemanatoare s-a dovedit ca a existat si in Germania, dar au trait in urma cu 40 milioane de ani. “Nu exista nimic asemnator in vremurile recente ale Lumii Vechi.”, sustine MacPhee.

Mamutii lanosi

Extinctia mamutilor a inceput in urma cu 10 000 de ani. Ultima dovada a existentei lor dateaza de aproximativ 3 000 de ani, si ii localizeaza in insulele arctice.
Mamutii actuali sunt ceva mai mici decat predecesorii lor.
“Ceea ce facea ca mamutii lanosi sa para atat de uriasi erau capetele si coltii de fildes, ale caror dimensiuni erau mult mai mari decat cele ale mamutilor de astazi, dar corpurile lor erau relativ mici.” declara MacPhee.
Descoperirea unui desen care reprezenta un mamut gigant pe peretii unui mormant egiptean, l-a determinat pe un cercetator israelian sa afirme ca este posibil ca vechea civilizatie egipteana sa fi cunoscut totusi mamutii lanosi.

MacPhee sustine ca nu exista o dovada concreta a existentei mamutilor in Valea Nilului. Insa, acesta recunoaste ca ceea ce cunoasteau efectiv egiptenii despre mamuti a ramas un mister pana in ziua de astazi.

Chiar daca filmul “10 000 I.Cr.” nu a respectat intru totul pozitionarea geografica a personajelor sale sau anii in care acestea au populat planeta, ramane in continuare un film de fictiune care promite efecte speciale ce va vor tine cu sufletul la gura.

Sursa: LiveScience

Da click aici pentru a vedea imagini din film.