Home » Natură » Natura vs Om – o istorie nefericita

Natura vs Om – o istorie nefericita

Publicat: 05.06.2008
In teatrul trecutului, personajele sunt oarecum constante: avem imperii, razboaie, revolutii tehnice, descoperiri, explorari, pe de o parte, si un actor magistral, pe cealalta parte: Omul. Indiferent de decor, el a fost vedeta, s-a remarcat si si-a jucat rolul pana la final, s-a cantat in poeme, s-a sculptat in stanca, si-a imortalizat chipul pe panza...Intrebat de ce se teme cel mai mult, a grait plin de importanta, dar si-a ascuns raspunsul sub masca sfioseniei: “De Dumnezeu!”.

In fuga sa dupa glorie, Omul grabit a uitat de cel mai important lucru: mediul in care a fost conceput, in absenta caruia nu ar fi putut exista, acea dimensiune cu care ne straduim de mii de ani sa traim in comuniune: Natura. Este singura pe care Omul nu a reusit sa o infranga niciodata, asta poate pentru ca reprezinta matricea primordiala, un soi de mama rabdatoare care isi mai pune din cand in cand copilul la punct.

Dezastrele naturale au fost puse timp indelungat pe seama maniei divine. In zilele moderne, omul a gasit cate o explicatie pentru fiecare fenomen care da, din cand cin cand, cate o lovitura autosuficientei umane.
Daca in trecut, catastrofele erau provocate de Dumnezeu, in prezent, ele sunt intretinute de noi toti, cei care refuzam sa intelegem ca omul si natura sunt ca sufletul si corpul: inseparabile.

Cand natura isi dezlantuieste furia, umanitatea pare deodata mica, speriata si neputincioasa. Cicloane, tsunami, cutremure, eruptii vulcanice pot omori in doar cateva secunde mii de oameni. O lista a celor mai marcante dezastre nu poate fi decat subiectiva si nici nu poate cuprinde o perioada prea lunga de timp, deoarece evenimentele petrecute cu mult timp in urma nu sunt inregistrate sau sunt lipsite de acuratete. In ultimele secole, populatia globului a crescut in mod dramatic, o mare parte din pamanteni au ales zonele de coasta, de aceea catastrofele contemporane lasa in urma mult mai multe victime decat in trecut.

  • 1500 i.Cr – In jurul acestei perioade, o intreaga cultura era stearsa de pe fata pamantului. Celebra civilizatie minoica, foarte avansata in acele vremuri, nu s-a putut impotrivi puternicului tsunami care a lovit insula, in urma unei eruptii vulcanice de proportii
  • 79 – Eruptia vulcanica a Vezuviului a acoperit in intregime orasele romane Pompei si Herculaneum. Redescoperite abia in 1748, respectiv 1738, cele doua localitati au dezvaluit secretele macabre ale uneia dintre cele mai cunoscute eruptii vulcanice mentionate in istorie. Desi numarul total al victimelor ramane necunoscut, pana in prezent au fost descoperite ramasitele a 1200 de victime in Pompei si circa 400 in Herculaneum.
  • 1138 – In Siria a avut loc un cutremur foarte puternic, care a lasat in urma cel putin 230 000 de victime, fiind listat de catre US Geological Survey pe locul 4 al celor mai puternice cutremure care au existat vreodata.
  • 1330 – 1351 –  Numita si “moartea neagra”, ciuma bubonica, cauzata de o bacterie numita yersinia pestis, a ucis aproape 75 milioane de oameni, reducand populatia Europei cu un procent cuprins intre 30 si 60%.
  • 1556 – In Shaanzi, China, a avut loc un puternic cutremur care a ucis peste 830 000 de oameni, fara ca magnitudinea acestuia sa fie cunoscuta vreodata.
  • 1737 – Un presupus cutremur a facut in Calcutta, India, peste 300 000 de victime. Oamenii de stiinta moderni au demonstrat ca era vorba de un taifun.
  • 1811 – 1812 – Trei cutremure petrecute in Missouri, reprezinta unele dintre cele mai puternice calamitati de acest fel din istoria Statelor Unite. Cu magnitudini estimate in jurul valorii de 7,8. grade, acestea s-au facut simtite pana in Boston. Pierderile in vieti omenesti au fost totusi destul de reduse, deoarece acea zona nu era foarte populata. Insa cutremurele au fost de natura sa sperie populatia, demonstrand ce se poate intampla daca aceste zone cu grad ridicat de pericol ar fi mai populate.
  • 1815 – In urma eruptiei unui vulcan din Tambora, Indonezia, 80 000 de oameni au decedat. Paradoxal, cei care au supravietuit lavei fierbinti, au murit infometati.
  • 1883 – Cea mai puternica eruptie vulcanica mentionata vreodata avea loc, la27 august, in apropierea insulelor indoneziene Java si Sumatra. In urma eruptiei vulcanului Krakatau, 2/3 din insula Rakata au explodat, fiind sterse de pe fata Pamantului. Valul tsunami care a urmat eruptiei, a atins inaltimea de 40 de metri, maturand totul in calea sa. Se estimeaza ca in urma celor doua cataclisme, nu mai putin de 36.000 de oameni si-au pierdut viata.
  • 1931 – Apele Fluviului Galben au iesit din matca, lasand in urma aproximativ 3.7 milioane de morti prin inecare, boli, foamete. O furie antecedenta a raului, care s-a produs in 1887, a facut tot pe atatea victime.
  • 1976 – Un cutremur produs in Tangshan, China, cu o magnitudine de 8 grade pe scara Richter a lasat in urma un  numar de victime cuprins intre 255 000 si 655 000.
  • 1985 – Eruptia vulcanului Nevado del Ruiz din Columbia a ucis 25 000 de oameni, majoritatea prinsi intr-un masiv val de cenusa vulcanica.
  • 1977 – Unul dintre cutremurele cu cele mai devastatoare efecte din istoria Romaniei, s-a produs la data de 4 martie 1977. Cu o intensitate de 7.2 grade pe scara Richter si o durata de 55 de secunde, cutremurul a lasat in urma  1578 de victime, 11 300 de raniti si aproximativ 35 000 de locuinte prabusite. Majoritatea pagubelor s-au produs in Bucuresti, insa orasul Zimnicea s-a prabusit in totalitate, reconstruirea lui incepand din temelii. Epicentrul a fost localizat in Vrancea, la o adancime de 100 kilometri, insa una de soc s-a facut simtita in toti Balcanii.
  • 1992 – Uraganul Andrew a ucis 26 de oameni, insa pagubele materiale s-au ridicat la 25 miliarde de dolari, devenind cel mai costisitor dezastru natural din istoria Statelor Unite.
  • 2004 – Pe 24 decembrie un cutremur cu magnitudinea de 9.3 garde pe scara Richter, a zguduit insula Sumatra, provocand imense valuri tsunami, care au cauzat peste 225 000 de victime. Insa aceasta catastrofa a afectat o regiune foarte intinsa si mai multi oameni decat oricare alt dezastru.
  • 2005 – Uraganul Katrina s-a format pe 23 august si a atins punctul maxim al intensitatii sale in data de 28 august, ucigand peste1800 de oameni. Pagubele materiale au fost estimate la 81.2 miliarde de dolari, devenind cel mai costisitor uragan din istoria Statelor Unite. Spre deosebire de alte calamitati asemanatoare ca intensitate, acesta inca isi mai face simtite efectele si astazi. New Orleans si alte comunitati aflate pe coasta inca mai depun eforturi pentru a-si reveni.
  • 2005 –  Un cutremur produs in Pakistan, in data de 8 octombrie, cu magnitudinea de 7.6 grade a ucis peste 40 000 de oameni.
  • 2008 – Victimele ciclonului Nargis, care a avut loc in luna mai in Myanmar, se ridica la peste 22 000, insa numarul lor este inca in crestere. Muncitorii de pe campurile de orez au fost luati prin surprindere de ciclon. Nevand unde sa se ascunda, acestia au fost pur si simpu maturati de puterea acestuia.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase