Prima pagină Natura

Pradatorii cu pete

Nicu Parlog 06.19.2008 | ● Vizualizări: 10097
Pradatorii cu pete     no tags + zoom
Galerie foto (9)

Pentru aceste feline, desenul blanii face diferenta dintre viata si moarte. Pentru prazile lor, inseamna cel mai mare cosmar. Pentru noi oamenii, sunt singurele carnivore pentru care simtim instantaneu teama si admiratie. Descopera cei mai frumosi si mai temuti ucigasi din Natura!

Dintre toate felinele salbatice doar leul, puma, jaguarundi si linx-ul caracal nu prezinta o blana patata. Cu toate ca atunci cand sunt pui, si aceste trei specii de feline prezinta un vestmant patat pentru a le camufla vulnerabilitatea specifica varstei. Cu exceptia tigrilor, la restul felinelor blana este intr-o varietate unica de pete caracteristice fiecarei specii. Astfel desenul blanii este cel mai sigur mod de a le diferentia. Toate sunt vanatori prin ambuscada, adica isi pandesc prada, se furiseaza neauzite de ea si incearca sa o prinda din cateva salturi. Daca rateaza, nu isi alearga victimele pentru ca spre deosebire de caini salbatici si hiene, felinele nu sunt construite pentru fuga. Sunt in schimb asasini fideli principiului “Ucide repede, fara zgomot si fara martori “ Natura a realizat ca pentru asta trebuie echipati cu echipament de camuflaj Top Class, specializat pentru vanatoarea in paduri, jungle, desisuri, copaci, stanci si chiar orase ! Singuratici si eficienti, departe de ochii omului, felinele salbatice isi continua operatiunile. De obicei noaptea…

Dosar no. 1 - Jaguarul

Nume - Jaguar
Denumire stiintifica - Panthera onca
Nickname - “Fiara care-ti devoreaza sufletul ! “
Greutate - intre 47-158 kg
Areal - jungla, mlastinile si zonele uscate din America de Sud si Centrala
Semnalmente si obiceiuri:
Jaguarul detine din start unele recorduri in lumea felinelor. Este cel mai mare si mai puternic dintre felinele cu pete, si are cea mai puternica muscatura. De fapt este singurul pradator care ucide muscandu-si victimele de craniu. Pe lista sa de hrana se afla in total 85 de specii dar favorite sunt pecari, rozatorul gigant capibara, cerbi, tapiri si pesti. Petele sale sunt asemanatoare la prima vedere cu cele de leopard, dar sunt mai mari si au in mijloc o mica pata. Datorita unei monogene, jaguarul, la fel ca leopardul si servalul, prezinta melanism, adica se nasc indivizi cu blana complet neagra. Asemanarea sa cu leopardul se sfarseste aici, jaguarul este mai mare, mult mai masiv, are un cap enorm si picioarele proportional mai scurte. Este neintrecut la inot. Femela naste circa 1-4 pui, de obicei doi. Aztecii si Mayasii credeau ca dupa moarte sufletele celor pacatosi erau devorate de un jaguar.

Dosar no. 2 - Leopardul

Nume - Leopard
Denumire stiintifica - Panthera pardus
Nickname - “Printul Ucigas“
Areal - padurile, junglele, savanele, muntii si campiile din Asia si Africa
Greutate - intre 30- 92 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Proportional cu talia lor, leoparzii nu sunt doar cele mai puternice feline, conform ultimelor studii se pare ca ar fi chiar cele mai puternice carnivore! Trebuie doar sa vezi un leopard care se urca in copaci tinand in dinti o antilopa mai grea decat el si devine lesne de inteles. In plus printre victimele sale se afla si gorile…Este cea mai raspandita felina, dar unele populatii ale sale sunt in mare pericol de extinctie. Spre norocul sau, este si cea mai adaptabila, traieste chiar si in parcurile unor orase din India si Africa de Sud. Se hraneste cu aproape orice animal de la insecte, reptile, pasari, antilope, gazele, maimute. Pantera si leopardul sunt de fapt acelasi animal. Panterele negre sunt leoparzi melanici care traiesc in special in jungle inundabile. In secolul trecut un leopard a ucis 128 de oameni in localitatea Rudraprayag din India. Femela naste 2-3 pui.

Dosar no. 3 - Leopardul zapezii

Nume - Leopardul Zapezii
Denumire stiintifica - Panthera uncia
Nickname - “Stapanul Muntilor Singuratici”
Areal - Muntii Altai, Pamir, Himalaya, Tian Shan, platoul Tibet – Asia
Greutate - intre 35- 60 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Este singura specie de feline care traieste in golul alpin la peste 3000 de metri altitudine. Adaptarea sa la acest mediu aspru este perfecta, cavitatea nazala este mare, muschii pieptului foarte dezvoltati pentru a urca usor stancile, blana sa este foarte groasa (pe abdomen atinge 12 cm), culoarea este alb gri cu pete negre. Leopardul Zapezii are cea mai lunga coada dintre toate felinele, ii seveste pentru a-si mentine echilibrul cand sare peste stanci, iar cand este ger si viscol se acopera cu ea ! Vaneaza la fiecare 10-15 zile, prada sa este compusa din pasari, marmote, capre Tahr, mufloni, capre ibex. Datorita blanii sale, foarte cautata de vanatori, este in pericol de disparitie. Femela naste de obicei 2-3 pui, foarte rar unul si exceptional 7.

Dosar no. 4 - Leopardul Marmorat

Nume - Leopardul Marmorat
Denumire stiintifica - Neofelis nebulosa
Nickname - “Domnul Colti Lungi”
Areal - padurile tropicale din sud-estul Asiei, din India pana in Indonezia
Greutate - intre 11- 20 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Leopardul marmorat isi trage numele de la culoarea si desenul blanii sale unice. Pe corp, petele sale au forme de elipse neregulate, iar pe cap si membre sunt mici si negre. Acest vanator are proportional cei mai mari canini dintre feline, canini extrem de taiosi pe partea interioara. Cercetatorii cred ca este si cea mai veche specie de felina. Se pare ca el este leopardul care face trecerea de la pisici la marile feline. Capabil de a cobora din copaci cu capul in jos, talentele sale arboricole sunt egalate doar de pisica margay. Vaneaza pasari, maimute, porci salbatici, caprioare. Femela naste intre 1-5 pui.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Dosar no. 5 - Ghepardul

Nume - Ghepard
Denumire stiintifica - Acinonyx jubatus
Nickname - “ Mr. Speed”
Areal - Stepele si savanele din Africa si Asia
Greutate - 38-43 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Deosebit in unele aspecte de celelalte feline, ghepardul, cu al sau record de 117 km/h, ramane campionul Naturii la alergare. Este un specialist strict in vanatoarea de gazele, antilope mici si iepuri. Prin urmare este adaptat strict doar la acest tip de vanatoare. Inima sa este mai mare decat a leului, cavitatea nazala este si ea bine dezvoltata pentru a procesa cantitatea enorma de oxigen inhalata in timpul sprintului, ghearele sale nu sunt retractile ca la restul felinelor pentru o mai buna aderenta. Petele sale sunt mici dese si formeaza un tipar uniform pentru a-l ajuta in iarba inalta a savanei. Este extrem de pereclitat datorita vanatoarei si al unui fond genetic foarte mic. Femela naste intre 1-4 pui.

Dosar no. 6 - Ocelotul

Nume - Ocelot
Denumire stiintifica - Felis Pardalis
Nickname - “Spaima din Intuneric”
Areal - Padurile de mangrove, jungla amazoniana, muntii, savanele, deserturile din ambele Americi.
Greutate - intre 8-12 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Acest mic felid cu blana asemanatoare cu a jaguarului, nu se deosebeste de el decat prin talie si tehnica de ucidere. In rest este acelasi ucigas la o scara mai mica. Vaneaza fara crutare serpi, papagali, insecte, maimute mici, rozatoare si pasari domestice. La circa 3 ore ocelotul doboara o prada noua, are astfel o rata a uciderilor printre cele mai mari din regnul animal. Vaneaza si este activ mai ales noaptea. Are ochii mari, vazul si auzul sau sunt foarte dezvoltate ba chiar isi foloseste si nasul in detectarea victimelor ! Femela naste 1-3 pui, de obicei doar unul.

Dosar no. 7 - Margay

Nume - Margay
Denumire stiintifica - Leopardus wiedi
Nickname - “Teroarea acrobata”
Areal - Toate tipurile de paduri din Texas in Amazonia
Greutate - 2-3 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Aceasta mica felina, de talia unei pisici domestice, este un vanator extrem printre soareci si pasarele. Are desenul blanii asemanator cu al ocelotului, dar blana este mai groasa. Majoritatea timpului il petrece in copaci, astfel margay a dobandit adaptari de exceptie. Poate sa coboare in viteza cu capul in jos din copaci, iar articulatiile picioarelor din spate si le poate roti cu 180 de grade. Astfel echipat, margay urmareste veveritele si soarecii prin copaci alergand in mare viteza. Martorii unui margay la vanatoare declara ca spectacolul este incredibil si nu iti poti lua ochii de la el.

Dosar no. 8 - Rasul

Nume - Rasul sau Linxul
Denumire stiintifica - Lynx linx
Nickname - “Moartea care rade”
Areal – Padurile batrane din muntii inaccesibili ai Eurasiei
Greutate - 18-30 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Putine animale sunt le fel de strans legate de ideea de salbaticie ca rasul.
Pentru artistii rusi, decade de a randul, imaginea unui ras, iarna in padurea de mesteceni a fost ideea de natura salbatica. Extrem de singuratici, rasii se tolereaza doar in perioada de imperechere. La vanatoare, rasul tinde spre Zen… asteapta ore intregi caprioarele sau iepurii sa-i treaca prin dreptul locului de panda. Nu cruta nici pasarile, soarecii, reptilele, nici vulpile nu dorm linistite cu un asemenea pradator in imprejurimi. In Romania traiesc aproximativ 1500 de rasi, cea mai mare populatie din Europa. Femela naste 1-4 pui.

Dosar no. 9 - Pisica Leopard

Nume - Pisica Leopard
Denumire stiintifica - Prionailurus bengalensis
Nickname - “Isteria”
Areal - Padurile dese din sud-estul Asiei
Greutate - 3-7 kg
Semnalmente si obiceiuri:
Cu toate ca este un vanator la fel de priceput ca si ceilalti reprezentanti ai familiei, pisica leopard este cel mai agresiv felid. Au fost raportate cazuri in care pisicile leopard au ucis ingrijitori de la gradinile zoo din Indonezia sau au alungat chiar leoparzi adulti de langae prada! Se pare ca datorita conditiilor de evolutie aceste feline au dezvoltat o agresivitate neobisnuita chiar pentru un animal carnivor. Tehnica sa de vanatoare nu difera de a celorlalte feline. Deosebit de feroce, este un cosmar pentru pasari, reptile, rozatoare, pesti. Deloc complexata de talia sa mica, pisica leopard urmareste chiar maimute sau caprioare. Femela da nastere la 2-3 pui.

Facts:
Toate aceste specii de feline au dus arta vanatoarei la perfectiune, fiind pradatori cheie si reglatori al numarului animalelor din toate habitatele unde se intalnesc. Femelele isi cresc singure puii, si odata ce acestia au fost intarcati urmeaza o lunga perioda de ucenicie in care mama isi invata puii toate tehnicile de vanatoare precum si pericolele ce trebuiesc evitate. Din nefericire omul a adus la marginea prapastiei si aceste splendide feline…Distrugerea habitatului este cea mai mare problema. Cealalta a fost data de comertul ilegal cu blanurile lor. Au fost si raman prin excelenta victime ale modei. Moda aberanta al carei ton a fost dat in anii ’60 de Jaqueline Kennedy, care a purtat pentru prima data o haina din blana de leopard. Astazi razboiul dintre stilistii modei si activistii pentru protectia naturii s-a domolit. Principalul pericol ramane distrugerea si ocuparea habitatului acestora.