Prima pagină Natura

Expeditia Laos 2010: recordurile romanilor si planurile de viitor

Mihaela Stanescu 02.28.2010 | ● Vizualizări: 90
Expeditia Laos 2010: recordurile romanilor si planurile de viitor     Laos, expeditie, pestera, speologie, interviu, Tudor Marin, Mihai Baciu + zoom
Galerie foto (1)

Dupa trei saptamani de drumuri prin jungla, scufundari in ape subterane si topografierea a kilometri intregi de galerii de pesteri intr-o indepartata tara tropicala, exploratorii romani care au facut parte din echipa expeditiei Laos 2010 se afla din nou in Romania si isi rememoreaza experientele.

Echipa de speologi care a participat la expeditia Laos 2010 s-a intors acasa. Laos, o tara plina de promisiuni si surprize pentru cercetatorii pesterilor, s-a dovedit a fi si plina de provocari. Drumurile prin jungla, in cautarea intrarilor in grote, sunt dificile si pline de capcane, iar pesterile inundate au pus probleme grele scafandrilor, nevoiti sa inoate in ape tulburi, pe distante lungi si la adancimi mari, pentru a trece dintr-o galerie in alta.

Dar expeditia s-a dovedit, in cele din urma, o reusita: exploratorii au atins obiectivele importante, stabilind si cateva recorduri, si au innodat legaturi trainice in cadrul comunitatii specialistilor, in vederea unor colaborari viitoare.

Detalii despre aventura laosiana a spelogilor romani puteti afla chiar de la doi dintre participantii la expeditie. Descopera.ro va invita sa urmariti un interviu cu Tudor Marin, director tehnic al Federatiei Romane de Speologie, si Mihai Baciu, director executiv al Grupului de Explorari Subacvatice si Speologice. Reveniti de curand in Romania, ei ne-au relatat experiente din cursul explorarilor si ne-au vorbit despre reusite, sperante si invingerea obstacolelor.

Expeditie laos 2010 - (www.descopera.ro) de pe tare.ro

CITESTE SI: