Prima pagină Natura

Oameni salvati de animale – zoo-altruismul

Redactia Descopera.ro | 09.17.2010 | ● Vizualizări: 4698
Oameni salvati de animale – zoo-altruismul     no tags + zoom
Galerie foto (7)

La gradina zoologica Brookfield, din apropiere de Chicago, SUA, intr-o zi din vara anului 1996, un baietel de trei ani a cazut peste parapetul de beton al incintei care adapostea grupul de gorile si a ramas nemiscat la poalele zidului.

Binti Jua, gorila protectoare a copiilor

Una dintre masivele primate - o femela in varsta de 8 ani, pe nume Binti Jua - s-a apropiat, l-a ridicat si, ferindu-l de apropierea curioasa a celorlalte gorile, l-a dus in apropierea unei porti de acces si l-a tinut langa ea timp de cateva minute bune, pana cand ingrijitorii au patruns in incinta si l-au luat cu ei.Filmate de un amator, imaginile maimutei uriase tinand in brate puiul de om, pana la sosirea ajutoarelor, au fost privite de sute de mii de oameni, care s-au intrebat - pentru a cata oara? - cat de frecvente sunt aceste comportamente, pe care punctul de vedere antropocentric la incadreaza in categoria "altruism", desi, la origine, acest concept era destinat sa descrie comportamentul de ajutorarare a semenilor - membri ai aceleiasi specii.

Gorila Binti Jua si primul ei puiAlaturi de vasta colectie de povesti de groaza despre atacurile unor animale feroce asupra fiintelor umane, sta colectia - la fel de impresionanta - de relatari ale unor cazuri in care animalele s-au repezit in ajutorul oamenilor, salvandu-i de mutilare sau moarte.

Delfinul, prietenul omului

Un mit stravechi - istorisit de Herodot - povesteste despre miraculoasa salvare a lui Arion, un vestit cantaret din lira care, rapit de pirati si amenintat cu moartea, s-a aruncat in mare, fiind dus la tarm de un delfin. Interesul prietenesc al delfinilor fata de oameni si salvarea acestora din urma de catre extraordinarele cetacee e subiectul multor povesti actuale, nu toate verosimile.

Pe ici-pe colo, insa, se mai iveste si cate una ce pare indeajuns de documentata pentru a parea veridica si care, preluata de la o publicatie la alta, face inconjurul lumii.

In vara anului trecut, o tanara chinezoaica in varsta de 26 de ani, Yang Yun, participa la o competiei de scufundari libere (fara nici un fel de echipament) intr-un bazin adanc de 6 metri, plin cu apa foarte rece - la o temperatura echivalenta celei din apele oceanului arctic. Actiunea se petrecea la Polar Land, un parc zoologic cu specific arctic, in orasul Harbin, din nord-estul Chinei. Participantii la competitia faceau scufundari in tovarasia unor delfini beluga care, spre deosebire de oameni, sunt bine adaptati temperaturilor polare. Pentru oameni, scufundarile in apa foarte rece sunt incercari grele, care forteaza oragnismul sa se adaptaze dincolo de limitele sale firesti.

Yang Yun a platit pretul indraznelii sale: la un moment dat, picioarele i-au fost paralizate de carcei. A inceput sa se duca la fund si ar fi murit inecata, daca unul dintre delfinii beluga n-ar fi apucat-o de glezna, impingand-o pur si simplu la suprafata apei si salvandu-i astfel viata.

Daca in apropierea delfinilor oamenii ajung mai rar, in schimb, cainii le sunt mult mai des prin preajma. Astazi exista caini special antrenati pentru a-i insoti pe nevazatori, pentru a recunoaste simptomele unui atac de panica si a reactiona corespunzator sau chiar caini dresati pentru a afectua apeluri de urgenta atunci cand stapanul are, de pilda, o criza de epilepsie. Sunt exemple care spun mult despre marea capacitate de invatare a acestor animale.

Insa e si mai impresionant cand ajutorul vine din partea unor animale neantrenate, pur si simplu ca o expresie a dorintei de a ajuta un om aflat intr-o situatie dificila.

Eroi cu patru labe

In general, animalele de orice fel isi dau seama cand le ameninta un pericol si au reactii instinctuale de aparare. Dar, ca sa sesizeze ca un individ din alta specie - in speta, un om - e in primejdie, sa evaluze situatia si sa gaseasca o solutie potrivita, chiar cu riscul de a fi ranite ale insele - pentru asa ceva e nevoie de un grad inalt de dezvoltare cerebrala - de inteligenta, daca vreti. Nu intamplator, animalele care sar in ajutorul oamenilor fac parte din specii de mamifere evoluate: cainii, pisicile, delfinii, maimutele antropoide…

Iata, in final, inca doua exemple - care au ca eroi cele mai obisnuite animale de casa - care arata in ce masura se leaga animalele de oameni si ce sunt in stare sa faca pentru a le veni in ajutor.Astfel, o pisica a devenit celebra dupa ce si-a aparat stapanul - care, din cauza unor probleme ale coloanei vertebrale, isi petrecea mult timp in scaunul cu rotile - de un talhar aparut din senin si care a incercat sa-i fure laptopul. S-a intamplat in SUA, eroul intamplarii fiind Unshkins, motanul lui Peter Choyce (victima atacului). Cand agresorul l-a pocnit pe Choyce peste fata si i-a smuls calculatorul, s-a trezit, la randul sau, "pocnit' peste fata de labele motanului inversunat, care l-a zgariat zdravan, umplandu-l de sange si facandu-l sa bata in retragere.

Desi laptopul s-a stricat in timpul scurtei incaierari, fapta vitejeasca a lui Unshkins n-a ramas neapreciata, iar exemplul sau de devotament a strans si mai mult legaturile dintre el si stapanul sau.

Cateodata, animalele isi risca viata pentru a o salva pe cea a "membrilor umani" ai haitei, cum ii considera ei. Cainele din videoclipul de mai jos, prins intr-un incendiu, nici nu s-a gandit sa fuga inainte de a-l salva pe baietelul de 4 ani al familiei. Micul Ivan Saul dormea adanc atunci cand casa a fost cuprinsa de flacari si ar fi pierit cu siguranta daca n-ar fi fost desteptat din somn de latratul insistent al cainelui Rosco. Baietelul a reusit sa iasa din casa nevatamat, in schimb cainele s-a ales cu arsuri pe 30% din suprafata corpului, pana sa fie salvat de pompieri si dus la spital. Cu ingrijiri atente, a supravietuit. Intamplarea s-a petrecut in Mexic, in vara anului trecut, la numai doua saptamani dupa ce cainele isi facuse aparitia in gospodaria cu pricina…

Cunoasteti si voi intamplari adevarate cu animale-eroine? Povestiti-le in comentarii!