Prima pagină Natura

Armuri in largul marii

Mihaela Stanescu 10.06.2006 | ● Vizualizări: 366
Armuri in largul marii     Armuri in largul marii + zoom
Galerie foto (3)

In loc de orice alta introducere, cateva cuvinte despre acest crab, pe care tocmai l-ati privit: Carpilius maculatus, un crab maricel, de 14 cm latime, traieste la adancimi de 10-15 m, in Oceanul Indian si in Pacificul de Vest. O legenda hawaiana povesteste ca petele rosii sunt urmele degetelor insangerate ale unui zeu al marii.

Imens si divers – asa ar putea fi caracterizat grupul crustaceelor. Peste 42.000 de specii sunt cunoscute pana astazi si numarul lor creste mereu. In fiecare an, in literatura de specialitate sunt publicate descrieri ale unor noi si noi specii de crustacee. Reprezentativ pentru bogatia vietii apelor marine, unde traiesc cele mai multe forme, grupul cuprinde totusi, in numar mai redus, si specii de apa dulce ori chiar terestre. Nesfarsita diversitate a infatisarilor e o sursa de uimire chiar si pentru naturalisti.

Crustacee sunt si maruntii purici de balta, cat o gamalie de ac, dar si crabii uriasi din apele Japoniei, care masoara 4 metri intre varfurile a doua picioare intinse. Cat despre comportamente si fel de viata, ce sa mai vorbim… Unele crustacee inoata, altele umbla. Au sau nu au clesti, traiesc liber sau paraziteaza alte animale, se hranesc cu resturi sau sunt pradatoare. Si aceste trasaturi se combina intre ele in nenumarate variante. Iar cand auzi ca mai exista si unii precum crabul cocotierilor (Birgus latro), care traieste doar pe uscat, se catara in copaci, mananca nuci de cocos si respira nu prin branhii, ca tot crabul, ci printr-un fel de plamani…

Tot crustacee sunt si crabii (ei insisi extraordinar de feluriti ca forme, marimi si culori, asa cum vedeti), si racii, homarii si langustele, destul de bine cunoscuti noua, dar si ciudatele ciripede, care seamana a orice, numai a crustacee nu: din pricina ca, la maturitate, traiesc sedentar, fixate pe pietre ori chiar pe alte animale, alcatuirea corpului lor s-a modificat profund, raspunzand exigentelor acestui fel de viata.

Doar structura corpului in stadiile timpurii – larve intrutotul asemanatoare larvelor altor specii marine, membre ale grupului – tradeaza faptul ca si ciripedele sunt crustacee „cu acte in regula“. Si tot crustacee sunt izopodele terestre, mici creaturi bizare cu corpul segmentat, pe care, la prima vedere, nici nu prea stii unde sa le asezi in clasificarea empirica si aproximativa a vietuitoarelor, pe care o purtam cu totii in minte, ca parte a informatiilor noastre despre lume. Clasificare pe care, n-avem incotro, trebuie sa o actualizam mereu, cu noi si noi date, pe masura ce grupurile de vietuitoare cunoscute devin, iata, tot mai mari, tot mai diverse.


Calatorul marilor
Dorippe quadridens
Despre acest crab maruntel (3-4 cm) se stia, pana de curand, ca este raspandit in zona indo-vest pacifica; fusese identificat atat in Marea Rosie, cat si in apele Chinei si ale Australiei. In urma cu doi ani, insa, a fost descoperit si in Marea Mediterana. Extinderea arealului sau se datoreaza, partial, omului: fara indoiala, specia a ajuns in Mediterana trecand prin Canalul Suez.

Un urias al adancurilor
Bathynomus giganteus
Printre atatia crabi, iata si un crustaceu din alt grup: un izopod. Animale terestre sau marine, cele mai multe izopode sunt fapturi maruntele (1-5 cm). Acesta insa este, dupa cum arata si numele, enorm: ajunge la 45 cm lungime si la 1,7 kg. A fost descoperit in 1879, in apele adanci si reci ale Atlanticului. Cu ochii sai mari, antenele lungi si multele-i picioare, toate la scara neobisnuit de ampla, infatisarea lui pare cea a unui ciudat monstrisor extraterestru si, adesea, ii impresioneaza puternic pe cei care il vad.Mare si tepos
Ranina ranina
Traieste in Oceanul Indian si in Pacificul de Vest, de langa coasta estica a Africii, pana in Japonia si Hawaii. Mare (14 x 17 cm) si robust, isi are habitatul la 10-15 metri adancime si se ingroapa in nisip cu ajutorul clestilor sai aplatizati. Spre deosebire de alti crabi, abdomenul acestuia, foarte scurt, nu e complet ascuns sub fata ventrala.

Unic si stravechi

Sphaerodromia brizops
Priviti-l cu atentie: este singurul exemplar al acestei specii colectat pana acum. Gasit in Seychelles, in 1987, la o adancime cuprinsa intre 200 si 300 m, acest crab de 4 centimetri este unic prin largile sale cavitati orbitare despartite de un perete, ochii fiind situati in partea inferioara. E o specie foarte primitiva, cu multe insusiri arhaice; de pilda, orificiile sexuale sunt situate la baza picioarelor, nu pe fata ventrala, ca la crabii mai evoluati.

Locuitor al recifurilor
Trapezia rufopunctata
Isi duce viata in Oceanul Indian si in Pacificul de Vest, in recifurile de corali. Insa nu orice corali, ci doar cei din genul Pocillopora, carora le ramane credincios in orice regiune a vastului sau areal. Intre ramurile lor isi gaseste refugiu – unul ideal pentru un crab micut (3 cm) si vulnerabil cum e el.

Monobloc
Calappa calappa
Traieste la 10-50 metri adancime in golfuri sau lagune, in Oceanele Indian si Pacific. Toate partile corpului sau se imbina perfect, astfel ca animalul se poate strange formand un bloc compact. De aici numele sugestive pe care le are in alte limbi, dintre care va traduc doua: crabul-cutie (pentru ca „se inchide“) si crabul rusinat: cand isi aduce in fata clestii aplatizati, ascunzandu-se indaratul lor, le aminteste celor cu imaginatie de infatisarea unui om care isi ascunde, de rusine, fata in maini…

Crabul-violonist
Uca tetragonon
Specie cu raspandire indo-vest pacifica, traind pe tarmurile udate de flux, crabul violonist are ca trasatura caracteristica asimetria: la masculi, clestele drept este mult mai mare decat cel stang. Inca si mai interesante sunt miscarile crabului, un fel de „dans al clestelui drept“, prin care micul animal isi semnaleaza prezenta si isi marcheaza teritoriul.

Mic, dar vioi
Ocypode cursor
Are doar 5 cm lungime si traieste in Mauritania. Culoarea sa il ajuta sa se confunde cu nisipul. Daca respectivul camuflaj nu-i este de folos, recurge la arma nr. 2: viteza. Mai rapid decat un cal in galop, le scapa cu usurinta pasarilor marine care incearca sa-l prinda. Cum? Le detecteaza cu ajutorul ochilor sai care se pot roti. Pradator, mananca un mare numar de oua sau pui de testoasa.

Asteptand mareele
Grapsus grapsus
Intre atatea specii indo-vest pacifice, iata si una din cealalta parte a lumii: acest crab de 5-6 cm lungime traieste in Atlantic si in estul Pacificului. Este intalnit adesea in asa-numita zona intertidala – acea parte a tarmului acoperita de apa in timpul fluxului si expusa la aer in timpul refluxului.
Tag-uri: Armuri | largul marii