Prima pagină Natura

Natura

 • Top 10 specii disparute care vor putea fi recreate genetic
  Top 10 specii disparute care vor putea fi recreate genetic
  01.28.2009 |

  Reteta plamadirii oricarei creaturi sta scrisa in ADN-ul sau. Din acest motiv, recent, atunci cand geneticienii au descifrat aproape in intregime genomul mamutului lanos, animal de mult timp disparut, s-au formulat numeroase speculatii despre posibilitatea trezirii la viata atat a acestei creaturi stravechi, cat si a altor specii disparute. Faurirea unei creaturi vii pornind de la o secventa ADN care exista exclusiv in memoria unui computer nu este momentan posibila. Insa, in viitorul apropiat,…

  citeşte mai mult
 • Lupul, visul unei nopti de iarna
  Lupul, visul unei nopti de iarna
  01.09.2009 |

  "Lupul este acel animal care arata ca un caine, dar este un Spirit Mare."- proverb al indienilor nord-americani

  citeşte mai mult
 • Inamicul exotic ataca din nou!
  Inamicul exotic ataca din nou!
  12.15.2008 |

  Factorii responsabili de globalizarea agentilor patogeni nu au fost inca identificati cu certitudine: unii pun fenomenul pe seama „promiscuitatii ambientale“ a oamenilor, altii dau vina pe rezistenta la antibiotice si pe turismul international in continua crestere. Sigur este doar faptul ca bolile infectioase „exotice“, considerate pana nu demult o problema a trecu¬tului, au redevenit una dintre cele mai serioase amenintari la adresa sanatatii publice mondiale.

  citeşte mai mult
 • no title
  A sasea mare extinctie a speciilor, acum!
  12.09.2008 |

  “Intr-un anumit sens, stim mult mai putine lucruri despre Pamant decat stim despre Marte. Cele mai multe forme de viata de pe planeta noastra suna inca nedescoperite, iar semnificatia lor pentru propria specie ramane necunoscuta. Acest gol din cunoasterea umana este o problema serioasa. Nu vom intelege niciodata pe deplin si nu vom putea prezerva lumea vie din jurul nostru, cu ignoranta de care dam dovada in prezent. Daca toata rasa umana ar disparea, lumea s-ar regenera si si-ar reveni la starea…

  citeşte mai mult
 • Trovantii -misterul „pietrelor vii”
  Trovantii -misterul „pietrelor vii”
  11.30.2008 |

  Cu 6 milioane de ani inaintea nasterii marelui sculptor Constantin Brancusi, natura isi crea, nu departe de locul lui natal, propriile „Domnisoare Pogany”. Li se spune trovanti, dar numele care s-a incetatenit in randul localnicilor este „pietre care cresc”.

  citeşte mai mult
 • 10 animale despre care nu stiai ca sunt veninoase
  10 animale despre care nu stiai ca sunt veninoase
  11.26.2008 |

  Multe vietati de care nu am auzit, sau nu ne inchipuiam ca exista, prezinta secretii veninoase care ne pot periclita sanatatea sau chiar viata. Chiar daca nici una dintre ele nu este responsabila de un numar mare de victime omenesti, simpla lor cunoastere si evitare este un act intelept prin care ne protejam sanatatea si integritatea corporala.

  citeşte mai mult
 • Atunci cand ne vanau ei pe noi
  Atunci cand ne vanau ei pe noi
  11.11.2008 |

  Primele notiuni de antropologie si paleontologie ne relateaza despre epopeea aproape eroica a oamenilor primitivi care au evoluat, luptand si depasind toata gama de obstacole, pana cand s-au transformat in oamenii zilelor noastre. Adevarul este usor diferit. O noua abordare realista asupra acestei situatii, ne dezvaluie niste stramosi care au jucat timp de milioane de ani rolul prazii, nu al omului stapan peste toate fiarele Pamantului, asa cum a ajuns in prezent!

  citeşte mai mult
 • 10 specii de animale carora le putem spune adio…
  10 specii de animale carora le putem spune adio…
  10.14.2008 |

  Planeta moare incetul cu incetul sufocata de poluare, defrisari, distrugere, razboaie, presiune antropica…Specii superbe de animale se sting sub ochii nostri. Natura le-a creat in milioane de ani de evolutie, oamenii le distrug in cativa ani. Se ridica o singura intrebare. Dupa disparitia animalelor, urmam noi, oamenii ?

  citeşte mai mult
 • Hipopotamul – un ucigas de categorie grea
  Hipopotamul – un ucigas de categorie grea
  09.25.2008 |

  Apele Africii au un adevarat rege neincoronat. In lacurile si raurile continentului negru se balaceste relaxat si sfidator un mare ucigas de oameni. Functionarii responsabili de rapoarte si studii il declara vinovat de cele mai multe acte de atac asupra omului, insa la o privire mai atenta descoperim adevarul: omul este singurul vinovat de transformarea acestui colos vegetarian intr-un monstru irascibil la orice provocare.

  citeşte mai mult
 • Top 10 – Cele mai ucigatoare animale
  Top 10 – Cele mai ucigatoare animale
  08.27.2008 |

  Vremurile cand oamenii tremurau in adaposturile lor de frica pradatorilor periculosi sunt de mult apuse. Astazi omul a ajuns specia dominanta pe aceasta planeta. Cu toate acestea exista inca unele vietuitoare care se incapataneaza sa ne arate ca in unele conditii nu este chiar asa. Chiar daca pentru majoritatea oamenilor intalnirile cu astfel de animale periculoase sunt putin probabile, capacitatea acestora de a face mii de victime nu trebuie deloc subestimata!

  citeşte mai mult
 • Top 10 – Cele mai poluate orase din lume
  Top 10 – Cele mai poluate orase din lume
  08.20.2008 |

  Oameni din intreaga lume sunt afectati de flagelul modern al poluarii provenite din reziduurile industriale si emisiile de gaze. In cele mai grave cazuri, zeci de mii de persoane sunt otravite zilnic, conform rapoartelor expertilor in ecologie care monitorizeaza cele mai poluate, si in acelasi timp poluante, orase ale lumii. Peste 10 milioane de oameni care locuiesc in apropierea acestor locatii extrem de poluate sufera de diferite forme de cancer, probleme respiratorii, distrugeri ale sistemului…

  citeşte mai mult
 • Anaconda – Sarpele Zeu al Amazonului
  Anaconda – Sarpele Zeu al Amazonului
  08.18.2008 |

  Povestile primilor exploratori al Amazonului relatau despre un sarpe gigant care putea vana usor un om adult. Ani la randul, oamenii de stinta au fost sceptici in privinta performantelor de care este capabil cel mai mare sarpe al lumii. Ultimile studii ale herpetologilor, precum si relatarile pertinente ale indigenilor, aduc o noua lumina asupra unei reptile intr-atat de temuta incat a ajuns sa fie venerata ca un adevarata divinitate a apelor.

  citeşte mai mult
 • Nomura – Invazia din adancuri
  Nomura – Invazia din adancuri
  07.24.2008 |

  Terra se schimba. Este o realitate pe care nu o mai putem nega si pe care am inceput sa o acceptam, mai ales in urma asaltului mediatic ce ne anunta aproape in fiecare zi noi si noi fenomene care, in urma cu patru decenii, tineau, mai degraba, de domeniul science-fiction. Furtuni din ce in ce mai puternice, tornade care se isca din senin in zone in care nu ar trebui sa se formeze, eruptii vulcanice, disparitia ghetarilor si a zapezilor arctice, ninsori in deserturile africane, valuri uriase si disparitia…

  citeşte mai mult
 • Puma – O felina la superlativ
  Puma – O felina la superlativ
  07.21.2008 |

  Printre felinele fascinante care se incapataneaza sa supravietuiasca in ciuda tuturor vicisitudinilor la care le-a supus omul, una singura se distinge prin misterul care-i inconjoara existenta. Departe de orice asezare umana sau chiar in mijlocul oraselor, prezenta sa este marcata doar de urmele labelor sau resturile prazilor. Pretutindeni si nicaieri, pumele aduc un strop de salbaticie indescriptibila in viata oricarui om care face o minima incercare pentru a le cunoaste!

  citeşte mai mult
 • Locuitor pe planeta furtunilor
  Locuitor pe planeta furtunilor
  07.08.2008 |

  Din cand in cand, cerul se manie rau de tot. Atat de zguduitoare si teribile sunt dezlantuirile vazduhului, incat in acele clipe suntem tentati sa socotim ca e vorba despre furia unei fapturi cu puteri suprafiresti. Sunt fenomene ale naturii, doar atat, dar cand ameninta, parca ne intoarcem la credintele stravechi despre zeitatile cerului si ale pamantului.

  citeşte mai mult
 • Timpul s-a scurs
  Timpul s-a scurs
  07.08.2008 |

  In timpul acestei saptamani, cercetatorul NASA, James Hansen, a avertizat Congresul American asupra pericolului schimbarilor climatice, la 20 de ani distanta dupa ce a pledat pentru prima data cauza salvarii planetei.

  citeşte mai mult
 • Rinocerul alb-tancul viu al Africii
  Rinocerul alb-tancul viu al Africii
  07.01.2008 |

  Cel mai mare mamifer terestru dupa cele trei specii de elefant existente, rinocerul alb, este un animal magnific, impresionant si cum altfel decat cu o istorie trista vis-a-vis de modul in care a fost tratat de oameni. In prezent, gigantul pachiderm reuseste sa supravietuiasca intr-o Africa macinata de saracie, boli si mizerie, iar viitorul se anunta inca nesigur pentru acest ultim reprezentant al rinocerilor din Megafauna Africana.

  citeşte mai mult
 • Pradatorii cu pete
  Pradatorii cu pete
  06.19.2008 |

  Pentru aceste feline, desenul blanii face diferenta dintre viata si moarte. Pentru prazile lor, inseamna cel mai mare cosmar. Pentru noi oamenii, sunt singurele carnivore pentru care simtim instantaneu teama si admiratie. Descopera cei mai frumosi si mai temuti ucigasi din Natura!

  citeşte mai mult
 • Vulpea – carnivorul viitorului
  Vulpea – carnivorul viitorului
  06.12.2008 |

  Unul dintre cele mai populare animale de pretutindeni, vulpea a fost un personaj principal in literatura populara europeana timp de sute de ani. A aparut pe scena istoriei inca din Antichitate, cand Esop ii dedica numeroase fabule acestui mic carnivor din familia cainilor salbatici. Imaginea de animal viclean, descurcaret, indraznet si aproape intrigant persista si in prezent asupra vulpii. Cum mitul si legendele acopera intotdeauna un crampei de adevar o simpla privire in viata acestui animal ar…

  citeşte mai mult
 • Iscoade in jungla
  Iscoade in jungla
  06.09.2008 |

  Animalele se tem de om, omul se teme si el, pe buna dreptate, de unele animale… Totusi, lumea junglei este atat de fascinanta, iar tentatia apropierii de locuitorii ei e atat de puternica, incat cei astfel ispititi sunt impinsi sa nascoceasca lucruri nemaiauzite, spre a capta imagini nemaivazute. Oricum, pentru John Downer nu e prima data.

  citeşte mai mult
 • Natura VS Om - o istorie nefericita
  Natura vs Om - o istorie nefericita
  06.05.2008 |

  In teatrul trecutului, personajele sunt oarecum constante: avem imperii, razboaie, revolutii tehnice, descoperiri, explorari, pe de o parte, si un actor magistral, pe cealalta parte: Omul. Indiferent de decor, el a fost vedeta, s-a remarcat si si-a jucat rolul pana la final, s-a cantat in poeme, s-a sculptat in stanca, si-a imortalizat chipul pe panza...Intrebat de ce se teme cel mai mult, a grait plin de importanta, dar si-a ascuns raspunsul sub masca sfioseniei: “De Dumnezeu!”.

  citeşte mai mult
 • Ursul din cosmarul mamutilor
  Ursul din cosmarul mamutilor
  05.15.2008 |

  Candva in trecut, natura ne-a aratat cat de mici si neputinciosi suntem. Acum mai bine de 12 mii de ani si-a trimis una dintre cele mai cumplite fapturi sa ne invete din nou lectia data fiilor cutezatori si nerecunoscatori. Acesta este povestea lui, Povestea Ursului Zeu care a oprit exodul primilor oameni catre regatul sau de tundre inghetate…Povestea Ursului care a fost singurul carnivor care se incumeta sa ingrozeasca mamutii… Povestea lui Arctodus simus !

  citeşte mai mult
 • Neamul Soimarestilor
  Neamul Soimarestilor
  04.14.2008 |

  Cale de trei zile tomnatice, siluete de rapitoare, adevarate cruci de pene, au brazdat cerul localitatii Leon din Spania. Prin intermediul acestui spectacol, cei prezenti au putut asista la unul dintre episoadele in care, foarte des in Natura, viata ajunge fata in fata cu moartea. Imaginile au fost de neuitat. Pentru ele am strabatut 1.000 de kilometri prin praful rosu al Iberiei. Intr-o singura zi...

  citeşte mai mult
 • Terra incognita
  Terra incognita
  04.14.2008 |

  Multi oameni cred ca, datorita satelitilor care scormonesc cu „privirea“ lor indiscret de patrunzatoare suprafata planetei, nu ar mai fi multe de aflat. Cine ar fi zis ca mai era posibila existenta unei uriase paduri virgine, cu zeci de specii necunoscute, cum este cea de curand descoperita, in Papua Noua Guinee?

  citeşte mai mult
 • Capriciile vremii modifica fata Terrei
  Capriciile vremii modifica fata Terrei
  04.10.2008 |

  Manifestarile ciudate ale iernii care abia a trecut au dat nastere unor controverse aprinse in randul oamenilor de stiinta. Sunt acestea manifestari ale unei incalziri globale accelerate, care vestesc sfarsitul planetei sau sunt variatii naturale, care se manifesta ciclic?

  citeşte mai mult
 • Arta supravietuirii printre necuvantatoare
  Arta supravietuirii printre necuvantatoare
  04.02.2008 |

  Intr-o lume guvernata de legea junglei, asa cum este cea a animalelor, si in care principiul „ucide sau vei muri” reprezinta o constanta a vietii de zi cu zi, supravietuirea se poate dovedi, de cele mai multe ori, o veritabila arta. Nu este nevoie insa sa domini prin statura sau prin ferocitate pentru a-ti asigura o existenta ferita de pradatori, caci, asa cum vom vedea, pana si cele mai mici si aparent inofensive creaturi se pot transforma in rivali pe masura atacatorilor sau pot apela la tertipuri…

  citeşte mai mult
 • 29 martie – O ora pentru Terra
  29 martie – O ora pentru Terra
  03.25.2008 |

  Programul Earth Hour, initiat de catre World Wide Found for Nature a avut un nesperat succes pe plan local, ceea ce i-a determinat pe organizatori sa faca urmatorul pas: o actiune globala. In 2008, marile orase ale lumii isi vor inchide luminile pe 29 martie, intre ora 20 si 21.

  citeşte mai mult
 • Real sau fals? – Creaturile din filmul 10 000 I.Cr.
  Real sau fals? – Creaturile din filmul 10 000 I.Cr.
  03.13.2008 |

  Filmul “10 000 I.Cr.”, care va avea premiera in Romania pe 14 martie, a atras atentia presei de specialitate cu mult inaintea lansarii sale oficiale din S.U.A., care a avut loc pe 7 martie. Atat efectele speciale folosite in regizarea acestui film, cat si faptul ca acesta este populat de personaje reprezentante ale unei lumi de mult apuse au incalzit imaginatia si au starnit curiozitatea cinefililor.

  citeşte mai mult
 • Drepturile animalelor in ochii oamenilor
  Drepturile animalelor in ochii oamenilor
  03.05.2008 |

  O lunga poveste de dragoste si ura, de intelegere si intoleranta, leaga omul de ceilalti reprezentanti ai regnului caruia cu onoare ii apartine: animalele. Complicata, tulbure, dramatica, adesea cu accente de cruzime, povestea drepturilor pe care le au sau nu le au animalele in ochii omului e o parte incalcita dintr-o istorie oricum stufoasa: cea a mentalitatilor.

  citeşte mai mult
 • Incalzirea globala - o amenintare la adresa vietii
  Incalzirea globala - o amenintare la adresa vietii
  02.27.2008 |

  Pamantul va fi mai sarac cu mii de specii de animale si plante, daca efectele incalzirii globale nu vor fi contracarate.

  citeşte mai mult