Prima pagină Maratoanele Descopera Povestea berii

Povestea berii

 • Cele mai neobişnuite beri din lume
  08.11.2012 |

  Pentru cei mai mulţi dintre dintre noi, o bere este o băutură delicioasă ce rezultă atunci când un maestru berar combină în mod iscusit apa, malţul, hameiul şi drojdia. Unii berari, însă, nu s-au limitat la aceste ingrediente, concepând numeroase varietăţi de bere care mai de care mai interesante, ce surprind prin gust, ingrediente, ambalaj sau prezentare. De asemenea, multe beri poartă o amprentă locală, remarcându-se prin specificul regiunii în care sunt produse.

  citeşte mai mult
 • Cine bea bere, unde şi cât?
  Cine bea bere, unde şi cât?
  07.11.2012 |

  Berea este una dintre acele băuturi care se consumă mereu, indiferent de ocazie. Unii o preferă rece, alţii caldă. Unii o vor brună, alţii blondă, la petreceri sau acasă în faţa televizorului. Totuşi, pe cine putem numi adevăraţi iubitori de bere?

  citeşte mai mult
 • Cunoaşte ceea ce bei: tipuri de bere
  Cunoaşte ceea ce bei: tipuri de bere
  01.11.2012 |

  Berea este cea mai populară băutură alcoolică şi cu toate acestea, de multe ori uităm să îi apreciem calităţile. Ea vine în diferite culori, arome, gusturi şi chiar pahare, demonstrând că este produsul unui proces complex, o creaţie specială pentru diferite ocazii.

  citeşte mai mult
 • Legea purităţii berii – tot ceea ce nu ştiai despre celebra Reinheitsgebot
  30.10.2012 |

  Majoritatea celor care au băut vreodată o bere au auzit, la un moment dat, despre „legea germană a purităţii berii”. Pasionaţii au remarcat cu siguranţă că pe etichetele berilor germane se regăseşte fraza „Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot”, ce garantează că băutura a fost preparată în conformitate cu această lege. În ultimii ani, Reinheitsgebot, aşa cum îi spun germanii, a ajuns să reprezinte o etichetă ce garantează calitatea celei mai populare băuturi alcoolice…

  citeşte mai mult
 • De la grâne la pahar: fabricarea berii
  De la grâne la pahar: cum se face berea
  29.10.2012 |

  Multă lume bea bere şi o preţuieşte, dar câţi dintre cei care o beau ştiu cum se face licoarea lor preferată? Chimie, fizică, biologie - toate îşi aduc contribuţia la obţinerea spumoasei băuturi, într-un proces complex, în care cunoştinţele ştiinţifice moderne s-au alăturat celor tradiţionale.

  citeşte mai mult
 • Bere peste tot: Oktoberfest şi alte festivaluri ale berii
  27.10.2012 |

  Există sărbători pentru toate cele - festivaluri ale cartofului, ale căpşunilor şi porumbului (ca să nu mai vorbim de vin şi ţuică), ba până şi festivaluri ale apei minerale. Cum era să lipsească tocmai berea dintr-o asemenea „distribuţie” de excepţie, tocmai ea, care simbolizează de veacuri bucuria întrunirii oamenilor, veselia împărtăşită în spiritul abundenţei şi al prieteniei?

  citeşte mai mult
 • Berea ca monedă în Mesopotamia şi Egipt
  26.10.2012 |

  Primii paşi ai civilizaţiei umane au fost făcuţi în „Cornul Abundenţei”, regiunea din Orientul Mijlociu care la finalul ultimei glaciaţiuni s-a transformat într-un tărâm favorabil florei şi faunei. Atraşi de condiţiile ideale de viaţă din „semiluna fertilă”, aşa cum i se mai spune acestei regiuni, oamenii s-au aşezat aici, adoptând treptat cultivarea pământului ca stil de viaţă în locul celui de vânător-culegător.

  citeşte mai mult
 • Berea: o halbă de efecte benefice
  24.10.2012 |

  „Berea e doctorie!” De câte ori aţi auzit, spuse cu emfază, vorbele astea? Ca şi titlurile de genul „Berea - aliment şi medicament”, ce apar prin diverse publicaţii, afirmaţia peremptorie - „Hai, dom’le, că berea e un medicament, nu ştii?” - reflectă o convingere adânc înrădăcinată privind virtuţile terapeutice ale băuturii cu pricina, care sunt, pentru unii, scuza perfectă pentru a bea bere cu nemiluita. Cum stă, de fapt, treaba cu însuşirile tămăduitoare ale…

  citeşte mai mult
 • Sângele pământului: secretul berii tracilor
  23.10.2012 |

  De obicei, berea este o băutură preferată mai ales de populaţia masculină şi asociată cu evenimentele sportive, ieşirile la iarbă verde sau în general voia bună şi petrecerile. Poate tocmai de aceea, pentru mulţi dintre noi, istoria berii nu pare a fi un subiect de studiu prea serios. Totuşi, o astfel de percepţie a berii reprezintă o perspectivă limitată asupra istoriei, căci berea ca aliment a avut şi conţinuă să aibă un rol social foarte important în viaţa de zi cu zi.

  citeşte mai mult
 • Descoperirea berii
  Descoperirea berii – un pas important în evoluţia omului
  22.10.2012 |

  Berea este cea de-a treia băutură în topul mondial, doar apa şi ceaiul fiind consumate în cantităţi mai mari. În majoritatea ţărilor de pe Terra, berea este cea mai populară băutură alcoolică, astfel că în 2010 vânzările totale la nivel mondial au depăşit 168 de miliarde de litri. Chiar dacă berea joacă astăzi un rol important în relaţiile sociale de pe întreg globul, puţini cunosc importanţa pe care a avut-o în dezvoltarea civilizaţiei umane încă de la descoperirea…

  citeşte mai mult