Home » Revista Descopera » Editorial » Despre curatenia de primavara

Despre curatenia de primavara

Despre curatenia de primavara
Publicat: 15.05.2007
Am incercat sa aratam, fara ostentatie, ca Romania este frumoasa, ca are o istorie bogata si interesanta, ca are traditii si traditie in cultura…

Dorita integrare europeana expune Romania unei atente monitorizari si-i impune adoptarea de reforme. Sunt sperante ca rezultatele monitorizarii sa fie pozitive, iar reformele sa devina functionale pana in 2007. Sa zicem ca lucrurile vor merge bine. Sa zicem si ca suntem in 2007, cu lectiile facute, gata integrati. Atunci, mai mult inca decat acum, imaginea tarii se va construi din puzzle-ul ale carui piese vor fi oamenii care o locuiesc. Cu obiceiurile lor de consum, cu deprinderile si mentalitatile lor, cu reflexele de comportament social si cultural, cu memoria lor colectiva. Toate acestea nu fac, acum, obiectul monitorizarii, nici pe acela al reformelor. Toate acestea vor induce, insa, perceptia internationala asupra Romaniei integrate.

Am umblat, in ultima vreme, cu sprijinul AUTO ROM, destul de mult prin tara, pentru a realiza rubrica DESCOPERA in Romania. Am incercat sa aratam, fara ostentatie, ca Romania este frumoasa, ca are o istorie bogata si interesanta, ca are traditii si traditie in cultura. Demersul nostru s-a materializat in imagini si texte. Cu textele n-am avut nici o problema; pentru a produce fotografiile, am fost deseori nevoiti sa facem curat, la modul propriu, in „cadru“. Cand stransul gunoaielor s-a dovedit o operatiune aproape imposibila (acestea fiind abandonate pana si in locuri greu accesibile), am folosit in locul maturii Photoshop-ul, programul de prelucrare, pe calculator, a imaginii. Asadar, majoritatea fotografiilor publicate in revista, in cadrul rubricii DESCOPERA in Romania, au fost „mistificate“, chiar daca in sens pozitiv. Sa revenim: cu obiceiurile noastre de consum, cu deprinderile si mentalitatile noastre, cu reflexele de comportament social si cultural, cu memoria noastra colectiva, noi suntem aceia care vom construi imaginea Romaniei. Deocamdata, in urma noastra, cineva trebuie sa deretice locul. Nu va mai fi nevoie de asta cand vom face singuri curat, pe masura trecerii noastre prin propria viata. Iar pentru aceasta atat de necesara intreprindere, nici maturoiul, nici Photoshop-ul nu ne vor fi de vreun folos.

Foto: Adrian Stoicoviciu

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase