Home » Revista Descopera » Editorial » Intoarcerea la origini

Intoarcerea la origini

Publicat: 13.08.2007
Se spune ca viata ar fi inceput in mediul acvatic. Uscatul, in preistoria indepartata, era doar un vis. Cu vremea, visul s-a implinit: am populat si suprapopulat uscatul. Acum am vrea sa ne intoarcem la apa, acolo de unde am plecat. Intoarcerea la origini presupune, insa, nu o evolutie de sute de milioane de ani, ci investitii de sute de milioane de dolari.

Imaginea din stanga este reprezentarea 3D a visului venetian reinventat in Olanda: un oras acvatic ce urmeaza sa aiba spatii de locuit, spatii de lucru si de destindere – un oras in toata puterea cuvantului, dar un oras plutitor. Printre cladirile si parcurile sale apa va curge liber, complexul, in ansamblul sau, fiind gandit intr-o maniera care sa respecte cu sfintenie echilibrul natural. Nu este o utopie, este una dintre prioritatile guvernului olandez. Ceva mai la sud, tot in Europa, Principatul Monaco si-a adjudecat, recent, 20 de hectare din Marea Mediterana, pe care le-a transformat in uscat construind in portul Condamine un dig semiflotant de dimensiuni colosale. Starurile din sport si showbiz care nu mai incapeau in principatul suprasaturat de vedete se pot muta acum si ele in paradisul fiscal si turistic cel mai ravnit al Europei. De cand a inceput intoarcerea la apa, olandezii si-au marit suprafata tarii cu circa 30%, iar Principatul Monaco cu 20%.

In Asia, orasul-stat Singapore construieste cladiri ale caror fundatii se gasesc in apa, aeroportul din Hong Kong si-a alungit pistele de decolare-aterizare pe o insula artificiala, iar lagunele de la tarmul Vietnamului au fost transfor­mate in orezarii. Asaltul pasnic asupra marii are cauze diferite, dar este un fenomen care se desfasoara la scara planetara si constituie nu doar un exercitiu ingine­resc, ci o necesitate. Cresterea nivelului oceanului planetar si suprapopula­rea regiunilor din preajma tarmurilor au determinat aceasta tendinta. Intr-adevar, circa 60% din populatia Pamantului (peste 3 miliarde de oameni) locuieste la mai putin de 60 de kilometri de tarmurile marilor si oceanelor, iar doua din trei orase cu peste 2,5 milioane de locuitori se gasesc in aceleasi zone. Cum vine vorba de tehnologii de varf, cum apar japonezii si le aplica cel mai bine. In paranteza fie spus, japonezii n-au inventat nici lampa cu incandescenta, nici tranzistorul, nici circuitul integrat, nici n-au descoperit chimismul care sta la baza industriei fotografice de tip clasic; cu toate acestea produc, la ora actuala, cele mai performante dispozitive electronice, filme si aparate fotografice. Revenind la constructiile pe apa, Japonia este campioana insulelor artificiale, ea construind „arhipelaguri“ intregi in golfurile din preajma oraselor Tokio, Osaka si Kobe.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase