Home » Sporturi » Nebunii vantului

Nebunii vantului

Publicat: 18.07.2007
Dansand pe aripile vantului: ambitia de a fi mai usori decat aerul ii anima inca pe zburatorii extravaganti. Pentru a pune in practica visul antic al lui Icar, oamenilor le-au trebuit milenii. Apoi, lucrurile s-au precipitat si au intrat in scena aviatorii si parasutistii, sfidand cu dezinvoltura legile gravitatiei. Astazi, navigatorii cerului folosesc cele mai ciudate procedee, echipamente si masinarii pentru a brazda cararile azurului.

O demonstratie de „inot sincron“: parapantele pot fi strunite artistic, permitand inclusiv rasuciri de 360 de grade, gratie carora sunt desenate pe cer spirale imaginare.

In martie 1999, Bertrand Piccard si Brian Jones au decolat cu balonul Breitling Orbiter 3 (in imagine) din Elvetia, stabilind un nou record mondial: ocolul lumii, fara escala, in 20 de zile. Kartul cu actionare eoliana foloseste o miniparapanta pentru a-si propulsa pilotul. Viteza atinsa de acesta poate ajunge la 65 km/h.

In Bolivia, la 3.600 de metri altitudine, trotineta, bicicleta sau skateboard-ul pot, la randul lor, sa puna vantul la lucru.

Se poate face skydiving si cu plansa, iar surferul de ocazie se poate dispensa de valuri in favoarea curentilor de aer prielnici.

La inaltimea de 3.000 de metri, austriacul Felix Baumgartner se transforma in om-planor, dotat cu aripi de carbon, pentru a survola lacul Powell, situat intre Utah si Arizona.

Pentru a te proiecta in gol de pe o stanca si a ajunge totusi teafar in ocean, ai nevoie de o doza nebuna de curaj, dar si de clasica parasuta.

Ultima provocare in materie de bungee jumping pare a fi utilizarea nacelei ca platforma de salt cu coarda elastica.

Francezul Bernard Piccard a lansat proiectul „Solar Impulse“. El spera sa faca inconjurul lumii fara escala cu avionul sau solar, dupa ce a reusit aceeasi performanta in balon.

Pilotand o versiune de windjet proiectata de el insusi, britanicul Richard Jenkins incearca sa doboare recordul de viteza (93 km/h) pe suprafata inghetata a Ghost Lake, Canada. Aceasta combinatie de deltaplan si planor permite zburatorului temerar efectuarea unor manevre aparent imposibile. In functie de curentii de aer, el se poate mentine in zbor cateva ore si poate zbura cateva sute de kilometric.

Foto: Photoland, Gamma Press, Red-bull Photofiles, Oxyde.ch-Sapristi/©EPFL Solar Impulse


FACTS


Info util
PLANORISM (California) www.skysailing.com
-zbor incepatori: 20-40 minute/ 95-145 USD
– zbor avansati: 20-40 minute/ 120-200 USD
-zbor cu modelul Stemme Glider: 40-60 minute/200 USD

PARASUTISM (Florida) www.skydivecity.com
-varsta minima: 18 ani
-greutatea maxima: 105 kg
-zbor in tandem, de la 4.000 de metri altitudine
-durata: 60 de secunde/169 USD, plus (optional) inregistrare video profesionala, 80-95 USD

ZBOR CU BALONUL (New York) www.abovetheclouds.inc.com
-zbor de 60 minute: 225 USD/persoana, 699 USD/cuplu (sampania si fotografiile – incluse)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase