Home » Sporturi » HELI SCHI aventura dincolo de nori

HELI SCHI aventura dincolo de nori

Publicat: 17.08.2007
Pasionatilor de schi nu le mai ajung partiile clasice, deja mult prea aglomerate. Acum, exista alternativa: un elicopter care te duce pe un munte singuratic, la altitudinea de 3.000 de metri, de unde poti plonja in gol pe neaua virgina.

Heli ski-ul s-a nascut in Canada, mai precis in Muntii Purcell din British Columbia, unde, pe o suprafata de 2.000 km2, se afla sase zone ideale pentru practicarea acestui tip de schi extrem. Un munte numit Jumbo, risc si adrenalina Farnham, Cauldron, Coppercrown, Eyebrow Forster, Paradise si mai ales Jumbo alcatuiesc impreuna cea mai faimoasa locatie din lume pentru schiatul „din elicopter“.

Sezonul s-a deschis pe 15 decembrie si va dura, probabil, pana in aprilie, pe anumite trasee putandu-se schia chiar pana inspre vara. Sezonul de varf este considerat a fi 1 februarie – 20 martie. Zapada e abundenta si uscata, iar clima – blanda, fara furtunile care bantuie frecvent Muntii Stancosi, de pilda.

In functie de categoria la care te incadrezi (expert, avansat sau intermediar) si pe care esti obligat sa o inscrii intr-un formular special inainte de a capata permisul de schiat, ai la dispozitie trasee de pana la 1.700 de metri lungime, cu o diferenta de nivel cuprinsa intre 700 si 1.200 de metri, startul fiind dat la altitudinea de 2.900-3.000 de metri. Varsta minima pentru participare este de 19 ani, iar formularul contine prevederi foarte stricte, care exonereaza organizatorii de raspunderea legala in caz de accidente (inclusiv cele de elicopter).

Cand se schiaza in grup, ritmul e intotdeauna dictat de cel mai lent dintre participanti. Din pricina altitudinii mari si a nivelului redus de oxigen, cei care vin de la, sa zicem, nivelul marii au nevoie, in prealabil, de doua-trei zile de acomodare. Se folosesc schiuri late, care asigura o aderenta sporita, iar legaturile sunt altele decat cele obisnuite, data fiind forta de torsiune suplimentara care poate aparea in timpul coborarii.

Cum coborarea difera semnificativ de una obisnuita, majoritatea instructorilor te obliga la o sesiune speciala de antrenament, pe trasee mai usoare (in statiunile de baza: Panorama, Invermere sau Radium Hot Springs), inaintea aventurii propriu-zise. Elicopterele folosite sunt A-Star B3, durata zborului este de pana la 90 de minute, iar participantii sunt, in general, in numar de cinci. Intr-o zi de schi, se pot efectua 8-10 coborari.

FACTS


Preturi
Pachet de o zi (ghid, transport, echipament, 2 mese): 500-582 USD/pers
Pachet de 3 zile (full options): 1.698 USD/pers
Coborari aditionale: 57 USD/pers
Pachet de lux (4 persoane): 5.529 USD
Pachet „Vertical Venture“ (inclusiv cazare): 2.293 USD/pers
Tur panoramic al Muntilor Purcell cu elicopterul: 107 USD/pers
Cazare: Panorama – Taynton Lodge de la 200 USD/zi/pers
Invermere – Nipika Lodge de la 100 USD/zi/pers
Radium Hot Springs – Pinewood Motel de la 80 USD/zi/pers

Informatii utile
www.rkheliski.com
www.jumboglacierresort.com
www.panoramaresort.com
i
[email protected]

R.K. Heli-Ski Panorama Inc. Box 695, Invermere, B.C., Canada, V0A 1K0 Telefon Æ1 250 342 3889 Fax Æ1 250 342 3466
Banff Springs Hotel Heli Sales Desk Telefon/Fax Æ1 403 762 3771
Acces cu avionul: din Hamilton, London, Windsor
Acces auto: autostrazile 31, 93/95

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase