Home » Știință » Proiectul Avatar. Tehnologia care ne va aduce peste câţiva ani „viaţa veşnică”

Proiectul Avatar. Tehnologia care ne va aduce peste câţiva ani „viaţa veşnică”

Publicat: 12.03.2014
Nemurirea şi teama de moarte - teme prezente de mii de ani în culturile şi religiile lumii. Indiferent de progresul medicinei sau al tehnologiei, în final viaţa noastră ajunge la inevitabilul sfârşit, iar moartea nu va face diferenţă între bogaţi şi săraci. Dar, dacă totuşi ar fi posibil să trăim veşnic, ne-am dori asta? Dacă mintea noastră ar putea fi conservată în alt trup sau într-o hologramă, care nu ar dispărea niciodată? Nu este scenariul unui film SF, ci proiectul controversat al unui miliardar rus.

Magnatul media Dmitry Itskov are doar 32 de ani, dar nu se consideră prea tânăr pentru a se gândi deja, cât se poate de serios, la moarte. El vrea să trăiască veşnic şi, pentru că are resurse financiare şi este pasionat de ştiinţă, nu se va rezuma la o simplă dorinţă. Crede că nemurirea este posibilă datorită noilor tehnologii şi a conceput un proiect care poate transforma acest vis în realitate, susţine Dmitry.

Miliardarul a pus bazele Iniţiativei Strategice Sociale 2045, care susţine şi prezintă proiectul său, numit Avatar, după cunoscutul film regizat de James Cameron.

Dmitry vrea ca, până în anul 2045, să fie disponibilă o tehnologie care să permită conservarea minţii unui om într-o hologramă sau avatar. Astfel, acea persoană va exista veşnic, sub o altă formă.

Dmitry Itskov are doar 32 de ani, dar nu se consideră prea tânăr pentru a se gândi deja, cât se poate de serios, la moarte.    Dmitry Itskov are doar 32 de ani, dar nu se consideră prea tânăr pentru a se gândi deja, cât se poate de serios, la moarte.

„Civilizaţia modernă, cu staţiile ei spaţiale, submarinele nucleare, iPhone-urile ei, nu ne poate salva de limitele impuse de corpurile noastre fizice, de boli şi de moarte”, spune Itskov în manifestul Iniţiativei 2045.

Proiectul lui este revoluţionar, pare desprins dintr-un film fantastic şi ridică numeroase dileme morale privind viaţa veşnică.

„Oamenii vor putea decide singuri cât de mult vor să trăiască şi vor putea evolua într-un corp nou, după ce resursele lor biologice se vor epuiza”, precizează Dmitry.

„Implementarea proiectului nu presupune doar crearea unui corp artificial, ci schimbarea unui întreg sistem de valori, de tehnologii, care vor ajuta oamenii să evolueze moral, intelectual şi spiritual”, spune el.



„Supraomul” ( sau „noul om”, cum îl numeşte Dmitry) care va fi creat astfel va rezista fără probleme la temperaturi foarte înalte, la radiaţii si nici nu va avea nevoie de oxigen. În acest fel, colonizarea unei alte planete nu va mai fi o problemă.

Progresele tehnologice care pot susţine acest proiect

Oricât de fantezist ar părea la prima vedere proiectul Avatar, trebuie precizat că şi guvernul Statelor Unite a alocat 7 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei interfaţe care să permită soldaţilor să ghideze prin puterea minţii o maşină bipedă care să devină un fel de soldat avatar.

Oamenii de ştiinţă au reuşit şi un experiment inedit cu două maimuţe. Una din ele a fost conectată cu electrozi la măduva spinării celei de-a doua, care era paralizată, şi a putut să o determine pe aceasta din urmă să facă anumite mişcări, doar prin forţa gândului.

Alţi cercetători au controlat mişcările unui robot umanoid prin intermediul undelor cerebrale.

Bateristul Jason Barnes, care şi-a pierdut un braţ într-un accident, are acum o proteză performantă, care îl ajută să cânte mult mai bine.    Bateristul Jason Barnes, care şi-a pierdut un braţ într-un accident, are acum o proteză performantă, care îl ajută să cânte mult mai bine.

Să nu uităm nici de Jason Barnes, poreclit „muzicianul bionic”. Bateristul, care şi-a pierdut un braţ într-un accident, are acum o proteză performantă, care îl ajută să cânte mult mai bine.

Cei care au inventat această proteză au folosit o tehnică numită electromiografie, pentru a capta impulsurile electrice de la muşchii braţului.

Cercetătorii au adăugat braţului robotic şi un al doilea băţ de tobă, autonom, controlat de un motor propriu şi echipat cu un microfon şi un accelerometru pentru a percepe ritmul bătut de Barnes, precum şi muzica interpretată de orice alt muzician aflat în apropierea lui.

Cele patru etape ale proiectului

Mai mulţi savanţi lucrează deja pentru proiectul Avatar. Printre ei se numără nume foarte cunoscute: Hiroshi Ishiguro, creatorul unui robot umanoid deosebit de performant, George Church, genetician molecular care predă la Harvard şi Marvin Minsky, expert în inteligenţă artificială.

Pentru a-şi promova proiectul şi a câştiga susţinere din partea cât mai multor savanţi, miliardarul organizează dezbateri şi conferinţe pe această temă în întreaga lume.

Ca să strângă uriaşa sumă necesară realizării unui asemenea proiect, Dmitry a făcut apel la donaţii din partea celor mai bogaţi oameni ai planetei, prezentaţi în Topul Forbes.

A primit deja susţinerea Ministerului rus al Educaţiei şi Ştiinţei, dar şi binecuvântarea lui Dalai Lama.

Proiectul Avatar a primit deja binecuvântarea liderului spiritual Dalai Lama    Proiectul Avatar a primit deja binecuvântarea liderului spiritual Dalai Lama

Alături de savanţii săi, de filozofi şi lideri spirituali care îi susţin cauza, Itskov a trimis o scrisoare deschisă secretarului general al ONU, încercând să-l convingă de importanţa acestui proiect, care ar putea schimba lumea.

“Omenirea are de ales între două variante: să se prăbuşească în abis din cauza degradării globale sau să caute un nou model de evoluţie, care să schimbe conştiinţa oamenilor şi să dea un nou sens vieţii. Credem că pentru a ajunge într-o nouă etapă de evoluţie, omenirea are nevoie de o revoluţie tehnologică combinată cu transformări spirituale”, scrie în această scrisoare deschisă.

„Văd ziua în care o persoană va fi anesteziată şi când se va trezi va avea un corp nou. Probabil că la început o să i se pară mai puţin natural decât trupul biologic. Dar noul corp poate să simtă, să comunice, să meargă. Toată experienţa de viaţă este salvată, păstrată, toate cunoştinţele acelei persoane”, adaugă Itskov.

Proiectul Avatar a fost împărţit în 4 etape, despre care Dmitry spune că au un termen de realizare „optimist”, dar nu imposibil de atins.

1. Prima etapă, Avatar A, ar trebui începută în anul 2015 şi finalizată în 2020. Presupune inventarea unui robot care să poată fi controlat printr-o interfaţă care să facă legătura între creierul uman şi un calculator.

Cele patru etape ale proiectului Avatar    Cele patru etape ale proiectului Avatar

Această etapă va fi foarte importantă pentru persoanele cu handicap, care şi-ar putea recăpăta astfel independenţa, dar şi pentru persoanele care lucrează într-un mediu periculos. Ei vor putea lucra fără să fie prezenţi fizic acolo. Ideea nu pare imposibilă, dacă ţinem cont de ultimele evoluţii ale tehnologiei, care au permis deja un anumit control al unor dispozitive prin puterea minţii.

2. Avatar B, etapă care ar trebui realizată între anii 2020-2025, presupune transplantarea unui creier uman într-un avatar, după moartea trupului biologic. Pe lângă realizarea unui avatar android, cercetătorii vor trebui să pună la punct un sistem autonom, care să asigure supravieţuirea creierului uman.

3. În următoarea etapă, Avatar C, programată pentru 2030-2035, creierul uman nu va mai fi conservat în forma sa materială, ci “descărcat” într-un creier artificial al unui android. Abia in acest caz putem începe să vorbim despre “nemurire”.

În acest domeniu, al transferului de amintiri si de inteligenţă, cercetările sunt încă la început. Transferul va putea fi folosit şi temporar, pentru a ajuta la recuperarea unor amintiri pierdute, spre exemplu.

Stephen Hawking a vorbit la rândul său despre „nemurirea digitală”    Stephen Hawking a vorbit la rândul său despre „nemurirea digitală”

Despre o idee similară a vorbit recent şi Stephen Hawking, fără a face însă referire la proiectul miliardarului rus.

Fizicianul britanic a declarat că mintea funcţionează asemeni unui calculator si, prin urmare, ar putea fi “păstrată” într-un computer, asigurându-se astfel o „nemurire digitală”:

“Mintea este ca un program, ca un computer, astfel încât, teoretic, este posibil să copiem această minte într-un calculator, să oferim după moarte o formă de viaţă”.

4. Ultima etapă a proiectului, Avatar D, presupune transferul conştiinţei umane, printr-un cip de calculator, într-o reţea similară Internetului, care să le permită acestor persoane (sau cum se vor numi ele atunci) să folosească holograme ca să apară când doresc, oriunde pe planetă sau chiar pe alte planete.

Trupurile holografice vor permite călătoria oriunde în Univers şi nu vor avea nevoie de hrană sau de anumite condiţii de mediu. Ultima etapă ar trebui finalizată până în anul 2045.

Surse: Initiative 2045, Gizmag, Digital Trends, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase