Home » Știință » O eclipsă parţială de Soare, vizibilă şi din România, pe 20 martie

O eclipsă parţială de Soare, vizibilă şi din România, pe 20 martie

O eclipsă parţială de Soare, vizibilă şi din România, pe 20 martie
Publicat: 26.02.2015
O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, va putea fi observată şi din România, pe 20 martie, între orele 10.48 - 13.04, acesta fiind singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 şi din următorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

„O să se vadă din toată ţara, iar cel mai bine în nord-vest şi cel mai prost, în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferenţă, pentru că diferenţa de acoperire este de câteva procente. În principiu, pentru că o să fie o acoperire destul de mare, Luna o să acopere peste jumătate din discul Soarelui, s-ar putea să se observe şi vizual asta, lumina din jurul său va fi altfel, va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04”, a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, în cazul în care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi văzută. „Dacă vor fi spărturi în nori, se va putea vedea”, a explicat Sonka.

El a precizat că, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală. „Cu cât te duci mai mult înspre nordul continentului, va putea fi văzut cum Soarele este acoperit din ce în ce mai mult şi cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsă totală”, a spus Adrian Sonka.

După eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fără eclipse.

Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, în timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%, la Bucureşti, a explicat Adrian Sonka.

Cea mai recentă eclipsă de Soare vizibilă din România a avut loc în anul 2011, a mai spus Adrian Sonka.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase