Home » Știință » În premieră, telescopul Hubble a surprins o veche supernovă în patru ipostaze

În premieră, telescopul Hubble a surprins o veche supernovă în patru ipostaze

În premieră, telescopul Hubble a surprins o veche supernovă în patru ipostaze
Publicat: 07.03.2015
Astronomii au obţinut, prin intermediul telescopului orbital Hubble, o fotografie neobişnuită în care aceeaşi supernovă apare de patru ori, în contextul unui efect de lentilă gravitaţională.

Cele patru imagini surprinse de Hubble într-o singură fotografie sunt rezultatul luminii de la supernovă care a ocolit prin patru direcţii diferite un cluster galactic foarte masiv, aflat între stea şi telescopul Hubble.

Gravitaţia extremă a clusterului galactic a dus la devierea fotonilor, a particulelor de lumină, un fenomen teoretizat în urmă cu aproape un secol de Albert Einstein.

Astronomii profită de aceste aşa-numite „lentile gravitaţionale” pentru a amplifica puterea telescopului Hubble şi a surprinde imagini din zone aflate extrem de departe în spaţiu şi timp. Din întâmplare, această supernovă, o stea care a explodat în urmă cu aproximativ 9 miliarde de ani, era aliniată cu o masivă aglomerare de galaxii ce a fost folosită, tocmai pentru efectul de lentilă gravitaţională pe care-l provoacă, în timpul unor observaţii realizate de Hubble în 2011.

Oamenii de ştiinţă au examinat în luna noiembrie fotografiile realizate de Hubble în 2011 pentru a căuta supernove şi au descoperit această imagine în care apare aceeaşi stea explozivă de patru ori, configuraţie cunoscută sub denumirea de „crucea lui Einstein”.

„Echipa care căuta supernove s-a uitat peste aceste imagini şi a descoperit nu una, nu două, nu trei, ci patru instantanee. Au fost foarte norocoşi”, a afirmat Jennifer Lotz, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland.

Această stea explozivă, denumită supernova Refsdal, în onoarea astronomului norvegian Sjur Refsdal, este prima supernovă detectată de patru ori în acelaşi cadru. Ca urmare a efectului de lentilă gravitaţională, ea pare de 20 de ori mai strălucitoare decât ar fi fost în mod natural. Supernova Refsdal se află în grupul de galaxii MACS J1149.6+2223.

Astronomii sunt convinşi că supernova Refsdal ar fi fost vizibilă într-o singură ipostază în urmă cu aproximativ 20 de ani, într-o altă parte a aglomerării galactice şi ar putea să reapară în interval de 1 până la 5 ani.

Studiul care însoţeşte această fotografie este publicat în ultimul număr al revistei Science.

Sursa: Reuters

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase