Home » Știință » Prima explozie solară puternică din acest an. Imagini spectaculoase surprinse de NASA – VIDEO

Prima explozie solară puternică din acest an. Imagini spectaculoase surprinse de NASA – VIDEO

Publicat: 12.03.2015
Prima explozie solară puternică din acest an a avut loc miercuri, 11 martie, şi a fost îndreptată direct spre Pământ, informează SPACE.com.

Explozia solară din categoria X, cea mai puternică, a atins apogeul la ora 16:22 GMT (18:22 ora României), avându-şi originea în pata solară denumită Active Region 12297 (AR12297). Imagini ale exploziei au fost surprinse de sonda spaţială Solar Dynamics Observatory (SDO).

AR12297 a emis în ultimele zile un număr de rachete de semnalizare de o putere medie. Evenimentul de miercuri a fost, însă, la un alt nivel, oprind pentru o oră comunicaţiile radio de înaltă frecvenţă în zone largi, afirmă oamenii de ştiinţă de la U.S. Space Weather Prediction Center (SWPC).

Foto: NASA

Explozia solară de miercuri este înregistrată în clasa X2.2, pe o scară ce măsoară furtunile solare. Oamenii de ştiinţă clasifică exploziile solare puternice în trei categorii: C – cea mai slabă, M  – de un nivel mediu – şi X – nivelul cel mai puternic. Rachetele de semnalizare X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M. Totodată, exploziile din categoria X2 şi X3 sunt de două ori, respectiv de trei ori mai puternice decât cele din categoria X1.

Foto: NASA

Exploziile solare sunt adesea însoţite de emanaţii coronale în masă (CME), nori impredictibili formaţi din miliarde de tone de protoni şi electroni. Dacă radiaţia emisă de o explozie solară ajunge pe Pământ în doar câteva minute, durează de obicei mai multe zile ca CME să ajungă pe Terra.  Venirea unor emanaţii coronale în masă puternice pe Pământ poate provoca ravagii, precum furtuni geomagnetice care pot perturba reţele electrice şi de navigaţie prin satelit.

Nu este clar momentul când aceşti nori impredictibili vor ajunge pe Pământ. Cu toate acestea a fost emisă o avertizare de furtună geomagnetică minoră pentru vineri (13 martie).

Sursă: Space.com

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase