Home » Știință » Condamnat să trăiască ”într-o buclă de timp”: Povestea unui tânăr care de opt ani a rămas blocat într-un deja-vu

Condamnat să trăiască ”într-o buclă de timp”: Povestea unui tânăr care de opt ani a rămas blocat într-un deja-vu

Publicat: 19.04.2015
Un bărbat din Marea Britanie a rămas ”blocat” într-o buclă de timp, potrivit unui raport publicat în Jurnalul de cazuri medicale. De mai bine de opt ani, afecţiunea sa continuă să îi lase fără răspuns pe oamenii de ştiinţă.

Pacientul, care a suferit în trecut de anxietate şi în a cărui familie există cazuri de tulburări obsesiv-compulsive, a început să aibă deja-vu-uri persistente încă din 2007, după ce a luat LSD în primul an de facultate.

Primele episoare durau doar câteva minute, însă uneori acestea putea să fie chiar mai lungi. Pacientul le-a spus oamenilor de ştiinţă că se simte ”blocat într-o buclă de timp”, dar şi că găseşte această experienţă ”înfricoşătoare”.

El nu se mai uită la televizor, nu mai ascultă radio şi nu mai citeşte reviste sau ziare deoarece simte că informaţiile acumulate îi sunt smulse din memorie. Ca urmare, episoadele de anxietate au devenit mai frecvente.

”Mai degrabă decât sentimentul neliniştitor al familiarităţii, asociat în general cu fenomenul de deja-vu, el spune că reface experienţele anterioare din memorie, nu doar că i se par cunoscute”, notează cercetătorii.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, senzaţia de deja-vu durează foarte puţin şi nu este foarte deranjantă. Singurele persoane care resimt mai intens această senzaţie sunt cei care suferă de epilepsie de lob temporal. La aceşti pacienţi activitatea neuronală este neobişnuită, ei având adesea convulsii.

Analizele tânărului din Marea Britanie nu au indicat niciun fel de afecţiune neurologică, convulsii, tulburări semnificative de memorie sau ale vătămări ale creierului, lăsându-i pe cercetători fără răspuns.

Pe de altă parte, fenomenul de deja-vu nu este pe deplin înţeles. Oamenii de ştiinţă spun că este vorba despre o eroare neurologică temporară de procesare a unor informaţii, lăsându-l pe individ cu impresia că a mai trăit acele experienţe.

Particularităţile acestui caz ar lăsa de înţeles că anxietatea ar putea declanşa acest fenomen.

Pe de altă parte, fizicianul teoretician Michio Kaku sugerează că fenomenul de deja-vu ar fi un simpton al trecerii dintr-un univers în altul.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase