Home » Știință » Japonezii au inventat o cameră care poate înregistra o mie de miliarde de cadre pe secunde

Japonezii au inventat o cameră care poate înregistra o mie de miliarde de cadre pe secunde

Japonezii au inventat o cameră care poate înregistra o mie de miliarde de cadre pe secunde
Publicat: 14.05.2015
Radiologii japonezi au creat o nouă cameră video super-rapidă care poate capta evenimente care au loc la o şesime din viteza luminii sau la aproximativ 45.000 de kilometri pe secundă.

Pentru că le permite cercetătorilor să înregistreze mai multe cadre pe secundă, dispozitivul va fi folosit să capteze procesele fizice şi biologice ale organismelor vii la un nivel mai detaliat ca oricând.

Numită STAMP, camera poate capta evenimente la o viteză mai mare de o mie de miliarde de cadre pe secundă, de 1.000 de ori mai rapid decât camerele cu viteze mari de la ora actuală.

”Promite să ajute la studierea unei diversităţi de fenomene complexe ultrarapide care înainte nu puteau fi explorate”, a explicat Keiichi Nakagawa, de la Universitatea din Tokyo, unul dintre membri echipei.

Procesul care permite această performanţă se numeşte dispersie şi este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când observăm formarea unui curcubeu pe cer. Practic, o undă de lumină este spartă în mai multe unde de culori diferite.

Rapiditatea dispozitivului este dată de componentele optice folosite pentru dezvoltarea sa.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase