Home » Știință » Lumina ar putea ajuta la recuperarea amintirilor

Lumina ar putea ajuta la recuperarea amintirilor

Lumina ar putea ajuta la recuperarea amintirilor
Publicat: 01.06.2015
O teorie comună în rândul comunităţii ştiinţifice este aceea că, odată pierdută, o amintire nu mai poate fi recuperată deoarece leziunile suferite la nivelul creierului sunt prea mari.

Acum, o serie de teste realizate pe şobolani au arătat că anumite celule nervoase din creier pot fi tratate şi activate cu ajutorul luminii. Mai exact, o tehnică numită ”optogenetică” poate ajuta la recuperarea amintirilor.

Prin urmare, cercetătorii sunt încrezători că le-ar putea ajuta pe persoanele care au probleme de memorie, cum sunt cei care suferă de amnezie, să îşi amintească lucruri chiar dacă părţile creierului care ar stoca aceste amintiri au fost deteriorate.

”Majoritatea cercetătorilor au favorizat teoria stocării, însă noi am arătat (în acest studiu, n.r.) că aceasta este, cel mai probabil, greişită. Amnezia este o problemă de recuperare a amintirilor”, a precizat Susumu Tonegawa, de la MIT.

Acest studiu indică faptul că amnezia retrogradă, care poate fi cauzată de o leziune traumatică sau de boala Alzheimer, nu este o urmare a deteriorării celulelor care stochează amintirile, ci mai degrabă a nervilor care ar trebui să culeagă aceste amintiri.

Sursă: NWR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase