Home » Știință » O monstruoasă gaură neagră s-a „trezit” după 26 de ani de inactivitate. Care este efectul

O monstruoasă gaură neagră s-a „trezit” după 26 de ani de inactivitate. Care este efectul

O monstruoasă gaură neagră s-a „trezit” după 26 de ani de inactivitate. Care este efectul
Publicat: 28.06.2015
O uriaşă explozie de energie luminoasă produsă de o gaură neagră, inactivă de 26 de ani, care devorează material dintr-o stea alăturată, a fost sesizată de satelitul Integral, a informat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care operează acest observator spaţial.

Gaura neagră şi steaua pe care aceasta o înghite formează un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat în Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumină faţă de Terra, în constelaţia Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit în 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atât de activ ca în prezent. ‘Se comportă foarte violent’, a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, instituţie care urmăreşte de multă vreme acest sistem binar, a relatat vineri ziarul spaniol ‘El Mundo’.

„Stratul exterior al stelei însoţitoare este atras mai puternic de gaura neagră decât de steaua propriu-zisă, aşa încât masa stelară cade spre gaura neagră. Se formează un disc în jurul găurii negre, care a devenit mai densă în ultimii 25 de ani. În acest proces, care se desfăşoară cu mare viteză, se produc raze X şi o emisie foarte mare de energie. Pe de altă parte, ştim să există un alt fenomen legat de acesta, şi anume expulzarea de materie, pe care îl vedem în prezent cu o precizie impresionantă. O energie similară este expulzată din gaura neagră. Adică, pe măsură ce înghite materia din steaua apropiată care s-a acumulat în acest disc, are loc şi fenomenul contrar”, a explicat specialistul menţionat.

Primele semne legate de reluarea activităţii sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agenţiei spaţiale americane (NASA), care a detectat o bruscă erupţie de raze gamma în zona în care se găseşte gaura neagră. Observaţii concordante au fost făcute, la scurt timp după aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, după care, fenomenul a început să fie urmărit de numeroase telescoape de pe Terra.

Oamenii de ştiinţă cred că actuala erupţie va dura câteva luni, aşa cum s-a întâmplat şi în 1989, şi că acest fenomen se produce periodic, repetându-se la interval de aproximativ 25 de ani.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase