Home » Știință » Ce este un „nas optic de câine” şi cum poate detecta cancerul prin respiraţia bolnavului

Ce este un „nas optic de câine” şi cum poate detecta cancerul prin respiraţia bolnavului

Ce este un „nas optic de câine” şi cum poate detecta cancerul prin respiraţia bolnavului
Publicat: 14.07.2015
Afecţiuni precum cancerul pulmonar sau esofagian, astmul sau diabetul pot fi detectate prin respiraţia bolnavilor chiar înainte ca simptomele externe să apară.

Această modalitate de depistare a bolilor grave a fost principalul subiect al unor cercetări care sugerau că şi câinii au capacitatea de a „mirosi” diferite tipuri de cancer. Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide şi-au concentrat însă atenţia în acest sens pe lumină.

Oamenii de ştiinţă numesc noul instrument „nas optic de câine”. El foloseşte un laser special pentru a determina conţinutul molecular al unei mostre de respiraţie. Măsurând diferite nivele ale produselor metabolismului şi ale altor substanţe generate de diferite boli, cercetărorii speră să obţină un test de respiraţie non-invaziv care să identifice o varietate de boli.

Tehnologia funcţioneza utilizând aşa-numita „spectroscopie optică”. Sunt trimise astfel milioane de diferite frecvenţe de lumină prin mostra de respiraţie a unei persoane şi, cum diferite molecule absorb lumina la frecvenţe diferite, rezultatul obţinut este reprezentat de o amprentă moleculară unică ce poate fi folosită pentru a determina existenţa unor afecţiuni.

„În loc să adulmece o varietate de mirosuri aşa cum ar face un câine, sistemul laser foloseşte lumina pentru a > o serie de molecule prezente într-o mostră”, explică unul dintre cercetătorii implicaţi în acest proiect.

Oamenii de ştiinţă speră să obţină un prototip funcţional în următorii 2-3 ani şi să trimită produsul finit în clinici în următorii 5 ani.

Sursă: iflscience.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase