Home » Știință » La 77 de ani de la semnarea actului de capitulare necondiţionată, Japonia ar putea avea o armată spaţială

La 77 de ani de la semnarea actului de capitulare necondiţionată, Japonia ar putea avea o armată spaţială

La 77 de ani de la semnarea actului de capitulare necondiţionată, Japonia ar putea avea o armată spaţială
Publicat: 02.09.2022
„Gunoiul spaţial” de pe orbita joasă a pământului este un pericol pentru sateliţi şi SSI. O divizie specială a armatei japoneze s-ar putea ocupa de această problemă.

Armata japoneză ia în considerare înfiinţarea unei noi divizii, având o sarcină specifică: monitorizarea „gunoiului spaţial” de pe orbita terestră, care pune în pericol sateliţii şi Staţia Spaţială Internaţională. De asemenea, iniţiativa are rolul de a stimula cooperarea dintre SUA şi Japonia în domeniul cercetării spaţiale.

 

 

Ambele ţări pun accentul pe necesitatea de a monitoriza „gunoiul spaţial”, norul de deşeuri care înconjoară Pământul, la nivelul orbitei joase a acestuia. Gunoiul spaţial este format din tot felul de resturi provenite de la vehicule şi instrumente spaţiale, de la corpuri de rachete uzate la mici piese metalice şi fragmente de vopsea.

Nesupravegheate, aceste resturi se pot ciocni cu sateliţii de telecomunicaţii, cu sondele şi navele spaţiale, chiar cu Staţia Spaţială Internaţională şi le-ar putea avaria grav.

Noua divizie spaţială japoneză va fi, cel mai probabil, o ramură a aviaţiei japoneze şi va lucra în cooperare cu agenţia spaţială japoneză şi cu instituţiile ştiinţifice de profil, monitorizând spaţiul cu ajutorul telescoapelor şi al sistemelor radar şi furnizând armatei SUA informaţii despre norul de deşeuri spaţiale din jurul planetei.

Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii istorice al zilei de 2 septembrie:

1666 – Un incendiu a devastat 13.000 de case în Londra, dezastru cunoscut în istoria Angliei drept „Marele Incendiu” (Great Fire)

1853 – S-a născut chimistul german Wilhelm Otswald, laureat al premiului Nobel în 1909 (m.1932)

1870 – După înfrângerea de la Sedan, împăratul Franţei Napoleon al III-lea se predă comandantului armatei prusace

1935 – S-a născut poetul român Damian Ureche (Elegie cu Francesca da Rimini, Spectacolul privirii) (m.15 ian. 1994)

1937 – A încetat din viaţă Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic Internaţional şi iniţiator al mişcării olimpice moderne. (n. ianuarie 1863)

1945 – Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce a însemnat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945)

1958 – A fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”

1969 – A încetat din viaţă Ho Chi Minh, preşedinte şi prim-ministru vietnamez (n. 1890)

1973 – A încetat din viaţă scriitorul J.R.R. Tolkien, autorul romanului „Hobbitul” şi al trilogiei „Stăpânul inelelor” (n. 3 ianuarie 1892)

2001 – A încetat din viaţă chirurgul sudafrican Christian Barnard, pionier al operaţiilor „pe cord deschis”; a realizat, în 1967, prima grefă a unei inimi umane, iar în 1971, o grefă inimă-plămâni (n. 8 noiembrie 1922)

2002 – A încetat din viaţă Rodica Ojog-Braşoveanu, scriitoare de romane poliţiste (Enigmă la mansardă, Cocoşatul are alibi) (n. 28 august 1939)

2005 – A încetat din viaţă Alexandru Paleologu, scriitor, diplomat si om politic („Bunul simţ ca paradox”, „Souvenirs merveilleux de l’Ambassadeur de Golans”, „Sfidarea memoriei”, convorbiri cu Stelian Tănase, „Politeţea ca armă”) (n. martie 1919)

2008 – Relaţiile diplomatice dintre Georgia şi Rusia au fost întrerupte oficial

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase