Home » Știință » Copilul cu trei părinţi, pe cale de a „se naşte” în Marea Britanie. ”Ne-am pornit pe o cale periculoasă. Ne jucăm de-a Dumnezeu”

Copilul cu trei părinţi, pe cale de a „se naşte” în Marea Britanie. ”Ne-am pornit pe o cale periculoasă. Ne jucăm de-a Dumnezeu”

Publicat: 30.10.2015
Medicii din Marea Britanie sunt extrem de aproape de a crea primul copil cu trei părinţi, ca urmare a modificării istorice a legii. Legislaţia britanică actuală este prima care nu sancţionează crearea unui copil ce ar avea trei părinţi: două mame şi un tată.
Această metodă le va permite medicilor să utilizeze o formă complexă a fertilizării în vitro ce poate preveni bolile incurabile cauzate de defectele din mitocondrii – organite citoplasmatice alcătuite din proteine, lipide şi enzime care asigură celulei energia necesară. 
 
 
Tehnica dezvoltată de Universitatea Newcastle permite schimbarea mitocondriilor bolnave ale mamei cu altele sănătoase din ovulele donate de o altă femeie. Această metodă permite familiilor care suferă de boli incurabile să aibă o şansă de a avea un copil sănătos. 
 
Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Mare Britanie afirmă că noua tehnică are puterea de a transforma crucial vieţile familiilor care vor avea posibilitatea să o folosească. 
 
 
Savanţii britanici se pregătesc acum să ceară autorizaţie de la instituţia responsabilă – Autoritatea Fertilizării Umane şi Embriologie- pentru a primi permisiunea de a crea primul copil cu trei părinţi.
 
Criticile aduse acestei metode, în special de reprezentanţi ai Bisericii sau ai comunităţilor religioase,  sunt fundamentate pe experienţele anterioare ale geneticienilor care au mai încrucişat ovule, iar rezultatele nu au fost tocmai reuşite. Atunci, inginerii au depăşit şi limita etică, iar metoda despre care se vorbeşte acum nu se ştie dacă este una sigură, afirmă criticii. 
 
 
“Marea Britanie se angajează într-un experiment genetic masiv. Ne-am pornit pe o cale periculoasă în care “copiii produşi” prin eugenie (disciplină care studiază practica aplicativă a biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului) ar putea fi mai mult decât credem. Ne jucăm de-a Dumnezeu, subminând, prin asta, modelul de familie şi demnitate umană pe care Dumnezeu ni le-a dat”, afirmă un membu al comunităţii creştine Andrea Williams.
 
“În ciuda schimbării legislative, va fi nevoie de mai multă cercetare înainte de a acorda permisiune pentru realizarea primul experiment”, declară reprezentanţii Autorităţii de Fertilizare Umană şi Embriologie.
 
Sursa: Mail Online
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase