Home » Știință » Descoperirea care poate salva multe vieţi: cancerul ovarian poate fi detectat prin respiraţie – VIDEO

Descoperirea care poate salva multe vieţi: cancerul ovarian poate fi detectat prin respiraţie – VIDEO

Publicat: 02.11.2015
Respiraţia spune despre noi nu doar dacă am consumat băuturi alcoolice sau ce-am mâncat la micul dejun, ci mai mult decât ne-am fi putut imagina. Un nou tip de sensor dezvoltat de cercetatorii din Israel poate “mirosi” cancerul ovarian în respiraţia pacientului, Aceasta este până acum cea mai puţin-costisitoare şi lipsită de durere metodă de depistare a bolii.
Este cunoscută ideea unui test de alcoolemie. Dar ceea ce au făcut savanţii israelieni cu noua tehnologie este nemaipomenit prin costul redus, dimensiunea compactă, informaţia pe care o primeşte acest dispozitiv. Savanţii afirmă că este mult mai sigur şi mai precis decât celelalte metode de detectare a cancerului care sunt utilizate de medicină. 
 
Senzorul dispozitivului în care suflă pacientul caută compuşii organici volatili (COV) din respiraţie. Dispozitivul foloseşte substratul de polimer flexibil acoperit cu nanoparticule de aur la care sunt ataşaţi compuşii. Aplicarea electrozilor şi a tensiunii pe filmul rezultat face ca modelele maladiilor să poată fi identificate, mostrele acestea, la rândul său, se verifică dacă se potivesc cu rezultatele diferitor boli.
 
 
“Schimbările în metabolism, sunt însoţite de boli specifice, care schimbă compoziţia şi/sau concentraţia compuşilor organici volatili din respiraţie”, afirmă conducătorul studiului, Nicole Kahn, de la Institului Tehnic din Israel.
 
Având drept argument testele preliminare, Nicole Kahn şi colegii săi sunt capabili să depisteze cancerul ovarian în 82% din cazuri, o îmbunătăţire semnificativă a metodelor de detectare actuale precum testele speciale de sânge şi ecografia transvaginală. Aceste metode ce utilizează o simplă expiraţie este inofensivă, sigură şi uşoară, ceea ce înseamnă că un număr mai mare de femei va fi acoperit. 
 
Astăzi, numai pacienţii cu risc înalt sunt testaţi de cancer ovarian pentru a reduce şansele de fals-pozitiv, fiindcă cele mai multe femei nu prezintă simptome până când boală nu ajunge la un stadiu destul de avansat, ceea ce înseamnă că, din păcate, multe cazuri sunt  detectate mult prea târziu.
 
“Mai avem de lucrat, încă, la dimensiunile senzorului, să-l facem mai mic, mai sensibil înainte de a da dispozitivul pentru utilizare în clinici”, afirmă savanta Nicole Kahn. Echipa lui Nicole Kahn lucrează acum asupra unui dispozitiv similar, dar care va putea detecta şi alte boli precum maladia Alzheimer şi Parkinson. 
 
Cancerul ovarian afectează circa 3% din femeile bolnave de cancer, ceea ce înseamnă aproximativ 200.000 de cazuri anual numai în Statele Unite ale Americii. Această formă de cancer este una foarte rară, dar care cauzează cele mai multe decese decât alte forme ale cancerului de la nivelul sistemului reproductiv feminin. Această tehnică de luptă împotriva cancerului va avea un impact semnificativ. 
 
Potrivit Globocan 2012, în România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă, la femei. În fiecare an, în ţara noastră se raportează peste 1.800 cazuri noi de cancer ovarian, iar peste 1.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase