Home » Știință » Psihologii români au lansat, în premieră mondială, un film de desene animate ca terapie pentru copii

Psihologii români au lansat, în premieră mondială, un film de desene animate ca terapie pentru copii

Psihologii români au lansat, în premieră mondială, un film de desene animate ca terapie pentru copii
Publicat: 03.11.2015
Un film de desene animate terapeutic şi cartea "Retman şi Retmagia", care îi ajută pe copii să depăşească stările de depresie, anxietate, vinovăţie şi furie, au fost lansate, luni, în premieră mondială, de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj.

Coordonatorul proiectului „Retman şi Retmagia”, Daniel David, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că filmul şi cartea sunt parte a unui proiect al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, fiind un produs multidisciplinar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Lansăm filmul de desene animate terapeutic şi cartea «Retman şi Retmagia» care sunt parte a unui proiect al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB. Filmul şi cartea sunt un produs multidisciplinar, inovativ complex, prin faptul că se adresează unui public diversificat, cum sunt cercetători în domeniul psihologiei, psihoterapeuţi practicieni, educatori, profesori, părinţi, dar şi copii şi tineri. Desenele animate se constituie, practic, în terapii pentru patru dintre cele mai întâlnite probleme ale copiilor, ajutându-i să treacă peste stările de depresie, anxietate, vinovăţie şi furie. Filmul reprezintă o premieră în psihologia mondială, şi anume utilizarea desenelor animate nu doar în scop educativ, ci, mai mult, ca terapii în sine”, a spus David.

Potrivit acestuia, filmul şi cartea abordează rolul personajului Retman din desenele animate, după ce a fost, iniţial, prezentat ca erou de benzi desenate şi robot.

„Retman este un avatar pentru o formă de psihoterapie care s-a născut în anii ’70 în SUA, iar prin el vrem să ducem psihoterapia la oameni. Ca personaj de desene animate terapeutice, este personajul prin care psihoterapia raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală poate să ajungă mai repede la copii, ştiut fiind faptul că aceştia învaţă eficient prin imitaţie, repetând comportamentele modelelor văzute în jur, şi modelare, în sensul că repetă ceea ce face un model, dar pentru a obţine aceleaşi recompense şi/sau a evita aceleaşi pedepse”, a explicat psihologul clujean.

Daniel David a precizat că desenele animate „Retman şi Retmagia” cuprind cinci filmuleţe a câte 10-12 minute, puse pe un CD care însoţeşte cartea.

„Retman se adresează copiilor de la 6-7 ani până la adolescenţă. Am creat personaje adaptate pentru copii, pentru fiecare cogniţie iraţională cum sunt Catastrofus, Frustratus, Necesarus, Descurajatus, ajutoarele lui Iraţionalius cu care se luptă Retman. Retman îi învaţă pe copii că, dacă îşi controlează emoţiile negative, vor fi mai fericiţi şi funcţionali. Copiii trebuie să înţeleagă că aceste personaje nu se referă la evenimente de viaţă şi la persoane, ci la propriile gânduri. Emoţiile noastre nu sunt generate de alţi oameni şi de evenimente, ci de modul nostru de gândire asupra acestor lucruri”, a afirmat el.

Daniel David a menţionat că echipa de specialişti pe care o coordonează se va ocupa de subtitrarea filmului în limba engleză şi, ulterior, de dublarea în limba engleză, pentru a putea fi folosit şi în străinătate. De asemenea, proiectul Retman va fi dezvoltat cu alte filme care vor fi folosite şi pentru alte probleme ale copiilor şi adolescenţilor, cum sunt controlul alimentar şi consumul de droguri, personajul principal urmând să constituie şi subiectul unui joc video şi al unei aplicaţii pentru telefonul mobil.

Proiectul „Retman şi Retmagia” a beneficiat de o finanţare de 30.000 de euro din partea unei fundaţii, fiind realizat în colaborare cu designeri de la Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca, scriitori şi artişti clujeni.

Sursa: Mediafax
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase