Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au dezlegat misterul complexităţii vizuale a oamenilor

Oamenii de ştiinţă au dezlegat misterul complexităţii vizuale a oamenilor

Publicat: 07.11.2015
Plurivalenţa activităţii neuronale a oamenilor în procesarea imaginilor vizuale reflectă complexitatea acestor imagini, a descoperit o echipă de savanţi de la Universitatea din New York. Acest studiu oferă perspective şi idei noi despre modul în care creierul uman extrage informaţii referitoare la împrejurimile naturale din lumina capturată de ochi.
“Pentru a procesa eficient mii de imagini ce ne trec prin faţa ochilor, creierul nostru analizează, zilnic, modul în care imaginile sunt sincronizate cu anumite caracteristici”, explică Robbe Goris, post-doctorand şi autor principal al studiului.
 
Cercetarea a urmărit înţelegerea procesului de  orientarea selectivă, care este o proprietate fundamentală a neuronilor folosiţi de creierul uman pentru a construi o reprezentare vizuală a lumii din jurul nostru.
 
Cercetătorii de la Universitatea din New York au măsurat activitatea celulelor din cortexul vizual primar şi au dezvoltat un model matematic conceput pentru a prevedea tiparele exacte ale activităţii celulelor individuale. Cel mai important mecanism depistat de acest model este felul în care neuronii corticali recepţionează stimulii neuronilor din alte părţi ale creierului. 
 
 
Acest studiu a oferit posibilitatea savanţilor să investigheze consecinţele diversităţii neuronale. Ei au calculat în ce mod informaţia multiplă adunată din diferite grupuri ale modelelor neuronale colective este transmisă drept răspuns la vederea imaginilor din lumea înconjurătoare. Ei au diversificat varietatea acestor grupuri şi au constatat că aceste grupuri a căror diversitate se potriveşte cu cea a creierului transmit cea mai multă informaţie.
 
“Creierul este un organ uimitor, pe care, probabil, nu-l vom înţelege pe deplin niciodată. Dar, uneori, aflăm că un principiu foarte simplu explică unele complexităţi. Lumea vizuală este diversă, iar creierul pare că imită această diversitate pentru a maximiza cantitatea de informaţii pe care le poate extrage”, afirmă cercetătorul Robbe Goris.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase