Home » Știință » Robotul Philae ar putea ieşi din inactivitate după aproape un an

Robotul Philae ar putea ieşi din inactivitate după aproape un an

Robotul Philae ar putea ieşi din inactivitate după aproape un an
Publicat: 09.11.2015
Robotul Philae, aşezat pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko de aproape un an şi inactiv din luna iulie, va putea deveni din nou activ probabil în câteva săptămâni, a declarat pentru AFP Stephan Ulamec, responsabilul segmentului Philae al misiunii.

„Sunt şanse să stabilim din nou contactul cu Philae. Credem că şansele sunt de 50/50”, a adăugat Ulamec, de la Agenţia spaţială germană DLR. „Panourile sale solare trebuie să nu se fi acoperit cu prea mult praf în aceste ultime luni şi sistemul său de comunicare cu sonda Rosetta să funcţioneze corect”, a adăugat el.

Speranţele echipelor care se ocupă de robotul-laborator, inactiv din 9 iulie, au renăscut şi pentru că sonda europeană se apropie din nou de cometă, potrivit Agerpres. Pentru ca Philae să poată comunica cu Rosetta, aceasta trebuie să se afla la mai puţin de 200 de kilometri de cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, aminteşte Ulamec.

Rosetta a fost nevoită din luna august să se îndepărteze de Ciuri, care emana tot mai mult gaz şi praf pe măsură ce se apropia de Soare. Cometa s-a aflat cel mai aproape de steaua sistemului nostru în 13 august (periheliu), iar de atunci se îndepărtează.

„Activitatea cometei scade din septembrie, creând condiţii propice pentru a începe să ne apropiem”, a declarat pentru AFP Sylvain Lodiot, responsabil cu operaţiunile de zbor al sondei Rosetta la Agenţia spaţială europeană (ESA) din Paris. Sonda se găsea marţi la o distanţă de 270 de kilometri de Ciuri şi în următoarele zile va mai coborî puţin. Senzorii sondei nu trebuie însă să fie afectaţi de praf. În acest caz, Rosetta se va depărta din nou. Prioritatea rămâne securitatea sondei, a afirmat Lodiot.

Oamenii de ştiinţă speră ca robotul, care trebuie să transmită informaţii despre cometă, să poată reîncepe să lucreze.

Philae a realizat în 12 noiembrie 2014 o premieră istorică, asolizând pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko. Robotul a fost activ 60 de ore, după care şi-a încetat activitatea din cauză că bateriile sale solare nu primeau destulă lumină, aminteşte AFP.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase