Home » Știință » Cercetătorii au creat un nou tip de aur, la fel de uşor precum aerul

Cercetătorii au creat un nou tip de aur, la fel de uşor precum aerul

Publicat: 27.11.2015
În timp ce păstrează luciul metalic cunoscut, acest nou aerogel din aur este realizat aproape în întregime din aer şi are o serie de proprietăţi neobişnuite.
Cea mai uşoară formă a aurului a fost creată de cercetătorii din Elveţia. Aceasta e compusă 98 % din aer, aur de 20 carate şi proteine din lapte.
 
“Aşa-numitul aerogel este de o mie de ori mai uşor decât aurul pe care-l ştim, este mai uşor decât apa şi aproape la fel de uşor ca aerul”, afirmă cerceătorul Raffaele Mezzenga, de la Universitatea ETH Zurich, Elveţia.
 
Mezzenga şi echipa sa au produs aerogelul de aur, creând o plasă tridimensională de aur făcută aproape în întregime din pori. 2 % din acest material este aur, din care mai mult de patru cincimi este aur de 20 de carate, iar restul sunt şiruri de nanometri fragili şi proteine din lapte. 
 
Mai întâi, oamenii de ştiinţă au trebuit să încălzească proteinele din lapte până la producerea fibrelor, cunoscute ca fibre de amiloid, acestea fiind apoi amestecate cu o soluţie salină de aur. Fibrele s-au interconectat pentru a forma structura de bază, iar particulele din aur cristalizat s-au dizolvat în particule mai mici. Aceste componente au format o structură a aurului asemănătoare cu gelul.
 
Cea mai grea încercare a fost să solidifice soluţia fără a-i distruge reţeaua fragilă creată de proteinele din lapte şi aur. O uscare simplă cu aer ar fi fost prea dură, aşa că au trebuit să-l supună unui proces lung şi delicat numit uscare supercritică, care este, de asemenea, folosit pentru a decofeniza cafeaua.
 
„Când am schimbat condiţiile de reacţie, fiindcă aurul nu se cristalizase în microparticule, dar mai degrabă în nanoparticule mai mici, am primit drept rezult un aur de culoare roşu închis”, a declarat unul dintre membrii echipei, Gustav Nyström.
 
 
În stânga este o spumă din filamentele de proteine amiloidă fără aur, în mijloc este aerogelul de aur din microparticule de aur, iar pe dreapta este aerogelul de aur realizat din nanoparticule de aur.
 
Aerogelul de aur poate face ca reacţiile chimice să aibă loc într-un ritm rapid. O altă aplicabilitate este în construirea noilor tipuri de senzori de presiune mică, folosind spuma de aur.
 
„La o presiune atmosferică normală, particulele individuale ale aurului obişnuit nu se ating, iar aerogelul de aur nu conduce electricitatea. Dar atunci când presiunea este crescută, materialul devine comprimat şi particulele încep să se atingă între ele, făcând materialul conductor”, afirmă Mezzenga.
 
Acest metal preţios, aurul, este folosit în multe ramuri ale industriei, de la confecţionarea bijuteriilor de orice fel până la utilizarea lui în componenţa  smartphone-urilor şi calculatoarelor, pentru diagnosticare medicală şi în lubrifianţi pentru nave spaţiale.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase