Home » Știință » PREMIERĂ istorică după lansarea rachetei Falcon 9. SpaceX a reuşit să readucă cu bine pe Pământ prima treaptă: ”Bine ai revenit, iubito!” – VIDEO

PREMIERĂ istorică după lansarea rachetei Falcon 9. SpaceX a reuşit să readucă cu bine pe Pământ prima treaptă: ”Bine ai revenit, iubito!” – VIDEO

PREMIERĂ istorică după lansarea rachetei Falcon 9. SpaceX a reuşit să readucă cu bine pe Pământ prima treaptă: ”Bine ai revenit, iubito!” – VIDEO
Publicat: 22.12.2015
O rachetă Falcon 9 ce aparţine SpaceX a decolat luni din Florida şi a plasat sateliţi de comunicaţii pe orbită, stabilind şi o premieră prin readucerea la sol a secţiunii purtătoare.

Decolarea a avut loc la ora locală 20:29 (03.29 marţi, ora României) de la Cape Canaveral Air Force Station din Florida. După circa 10 minute, prima treaptă a rachetei, care asigură propulsia la decolare, s-a detaşat şi a căzut pe Pământ la circa 10 kilometri mai la sud de locul de lansare. Aterizarea a avut loc în plan vertical şi a fost favorizată de motoarele aflate în treaptă care i-au încetinit căderea. Este prima dată când SpaceX, compania aerospaţială a lui Elon Musk, a reuşit să realizeze aterizarea secţiunii purtătoare, după o serie de încercări anterioare efectuate pe o platformă oceanică şi soldate cu un eşec.

”Bine ai revenit, iubito!”, a scris imediat Musk pe Twitter, sărbătorind momentul.

Treapta superioară a rachetei a continuat ascensiunea, reuşind să plaseze pe orbita Terrei cei 11 sateliţi ai societăţii de telecomunicaţii Orbcomm aflaţi la bord.

Această rachetă Falcon 9 este o versiune cu 30% mai puternică decât cele anterioare, ceea ce ar trebui să amelioreze controlul primei trepte la revenirea în mare viteză în atmosferă.

Elon Musk a declarat că revenirea pe Pământ a primei trepte îl va ajuta să reducă costurile companiei sale aerospaţiale, pentru că o va putea refolosi.

Zborul de ieri a fost primul după explozia unei rachete Falcon 9 la 28 iunie, la puţin timp după decolarea de la Cape Canaveral.

Sursa: Reuters

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase