Home » Știință » Un studiu cu o concluzie controversată: oamenii deştepţi trăiesc mai mult. Care e explicaţia

Un studiu cu o concluzie controversată: oamenii deştepţi trăiesc mai mult. Care e explicaţia

Un studiu cu o concluzie controversată: oamenii deştepţi trăiesc mai mult. Care e explicaţia
Publicat: 24.12.2015
Oamenii trăiesc mai mult sau mai puţin. Există diferenţe între popoarele lumii.

Japonezii, de exemplu, sunt cei mai longevivi, cu o medie de viaţă de 84 de ani. Aceeaşi inegalitate se transpune şi în cazul mortalităţii. Un studiu actual al echipei de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, condusă de Ian Deary, citat de Scientific American, arată că există o legătură între speranţa de viaţă şi coeficientul de inteligenţă (IQ).

Cercetarea lui Ian Deary şi a colegilor lui de la Universitatea din Edinburgh a pornit de la o curiozitate alimentată de o decizie a guvernului scoţian veche de peste 80 de ani. În 1932, guvernul din Scoţia a decis să le administreze teste de IQ tuturor copiilor de 11 ani care veniseră la şcoală într-o anumită zi. 

Aproape 60 de ani mai tâziu, Deary şi echipa sa au încercat să afle câţi dintre aceşti copii mai supravieţuiau, concentrându-se pe oraşul Aberdeen. Oamenii respectivi ar fi trebuit să aibă 76 de ani în acel moment. Analizând fiecare caz în parte, au ajuns la un rezultat surprinzător: persoanele care aveau un avantaj de 15 puncte la testul IQ aveau şanse de supravieţuire cu 21% mai mari. O persoană cu un IQ de 115 puncte avea şanse cu 21% mai mari să fie în viaţă la 76 de ani decât una cu un IQ de 100, media la nivelul populaţiei. 

Această legătură dintre IQ şi mortalitate a fost reluată recent. Au fost realizate peste 20 de studii în lume şi s-a născut domeniul numit epidemiologie cognitivă. Acesta se concentrează pe aprofundarea relaţiei dintre funcţionarea cognitivă şi sănătate. Studiile recente relevă faptul că factorii socioeconomici nu sunt în întregime responsabili pentru legătura dintre IQ şi mortalitate. În cadrul unui studiu realizat tot în Scoţia, s-a observat că factori precum clasa economică şi fenomenele şomajului sau suprapopulării au fost responsabile în proporţie de doar 30% pentru relaţia IQ-mortalitate.

Aceleaşi studii dovedesc că genele sunt responsabile pentru legătura dintre coeficientul de inteligenţă şi speranţa de viaţă. O cercetare recentă a analizat trei studii realizate pe gemeni în SUA, Danemarca şi Suedia, în care au fost măsurate IQ-ul şi mortalitatea. Au fost luate în calcul efectele factorilor genetici şi de mediu asupra inteligenţei şi duratei de viaţă comparând gemenii identici. Aceştia împart aceleaşi gene în proporţie de 100%. Analizele au arătat că genele sunt responsabile pentru cea mai mare parte din această relaţie. Totuşi, fenomenul nu poate fi total explicat.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase