Home » Știință » S-a demonstrat ştiinţific: fenomenul feţei ”SFIDĂTOARE” este real. Cine pot fi potenţialii ”purtători”? FOTO+VIDEO

S-a demonstrat ştiinţific: fenomenul feţei ”SFIDĂTOARE” este real. Cine pot fi potenţialii ”purtători”? FOTO+VIDEO

Publicat: 06.02.2016
Fenomenul feţei sfidătoare a atras atenţia în anul 2013, după ce un clip video a devenit viral pe internet.
Americanii numesc acest fenomen ”resting bitch face” (RBF) şi acesta se referă atât la femei cât şi la bărbaţi.
 
Dar ”faţa sfidătoare”este mai mult decât un fenomen pe internet. Este un anumit aspect pe care mulţi oameni îl recunosc. Cercetătorii din spatele noului studiu afirmă: ” aceasta ne permite să ghicim care este următoarea decizie sau care este direcţia noastră.”
 
Unele vedete vorbesc destul de deschis despre lupta lor cu fenomenul ”feţei sfidătoare”.

„Atunci când cineva face o fotografie şi eu ajung să fiu în plan secund, o privesc şi zic: Doamne ce se întâmplă cu mine?”, a declarat  actriţa Anna Kendrick.

Oamenii de ştiinţă, care se ocupă cu studiul comportamentelor umane, Jason Rogers şi Abbe Macbeth, de la compania Noldus Information Technology, au realizat un studiul, utilizând programul FaceReader pentru a examina feţele care se încadrează în categoria ”sfidătoare” şi ale celor care nu se incadrează în această categorie, pentru a vedea dacă pot fi identificate diferenţe.
 
„Ne-am dorit ca acest lucru să fie distractiv dar, de asemenea, argumentat cu date ştiinţifice”, a explicat Abbe Macbeth.
FaceReader foloseşte 500 de puncte de pe faţă pentru a analiza expresii şi a detecta semne ale diferitelor emoţii, inclusiv cele care nu pot fi evidente. 
 
 
Expresia tipică facială este mai mult neutră, cu doar 3 % din diferite emoţii ascunse în ea, inclusiv şi o picătură de dispreţ. În fenomenul ”feţei sfidătoare”, nivelul de emoţie aproape se dublează la 5,76 % , iar cea mai mare parte din această creştere o ocupă dispreţul. 
 
„FaceReader nu detectează dispreţul suficient pentru a reflecta adevărata sfidare, deoarece aceste feţe nu afişează, de fapt sfidare. Este doar aparent o sfidare. Percepţia acestei expresii de dispreţ este inconştientă şi anume asta este cea care defineşte fenomenul feţei ”sfidătoare””, au scris cercetatorii pe blog. 
 
Deşi confruntarea poate fi neintenţionată, creierul privitorului analizează şi recunoaşte dispreţul. Pentru că dispreţul se bazează pe elemente de comparaţie şi judecată, vizualizarea acestui lucru creează un sentiment de nelinişte sau jenă, pentru persoana care se confruntă cu vizualizarea acestei emoţii.
 
 
„RBF nu este neaparat ceva care apare numai la femei. Doar că este mai uşor de observat la femei, deoarece femeile au mai multă presiune asupra lor pentru a fi fericite şi zâmbitoare, iar lipsa zâmbetului este mai vizibilă”, a declarat Macbeth.
Dacă ai indetiifcat o problemă a trăsăturilor tale mimice şi ai observat că suferi de fenomenul feţei sfidătoare (resting bitch face)? Cercetătorii s-au oferit să ajute pe oricine va expedia un e-mail cu o  fotografie la adresa [email protected]  pentru o analiză de expresie a feţei. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase