Home » Știință » Cum acţionează alcoolul asupra creierului nostru. Efectele sunt dintre cele mai diverse

Cum acţionează alcoolul asupra creierului nostru. Efectele sunt dintre cele mai diverse

Cum acţionează alcoolul asupra creierului nostru. Efectele sunt dintre cele mai diverse
Publicat: 19.03.2016
Principala zonă afectată este cortexul prefrontal.

Alcoolul este o moleculă cu o structură simplă, însă care poate produce efecte deosebit de complexe. În lumea ştiinţifică, este cunoscut faptul că licorile bahice reduc stresul (cel puţin pentru o perioadă), prin accelerarea activităţii unui neurotransmiţător denumit „GABA” („Gamma-aminobutyric acid”). Astfel, cu cât consumăm mai multe băuturi spirtoase, cu atât creierul nostru primeşte semnale emise de acesta, inducând o stare de relaxare asemănătoare cu cea provocată de utilizarea Valium-ului sau a Xanax-ului.

Acesta nu este singurul mod în care acţionează alcoolul la nivel creierului uman. De exemplu, el este responsabil de reducerea nivelului de glutamat, cea mai importantă moleculă excitantă a ţesutului cerebral. Problema este că atât glutamatul cât şi GABA acţionează diferit, în funcţie de regiunile creierului în care se află.

Astfel, în cortextul prefrontal, acea zonă pe care o folosim pentru a gândi, efectul provocat este cel de inhibare. Acesta este motivul pentru care judecata noastră este limitată în momentul în care consumăm alcool.

O a treia substanţă eliberată în corpul nostru, în momentul în care consumăm alcool, este dopamina, o moleculă responsabilă de diverse tipuri de dependenţă. În mod concret, aceasta se declanşează asemenea unor valuri în interiorul creierului, generând senzaţii de plăcere şi relaxare.

Există, însă, şi alţi neurotransmiţători acţionaţi în timpul consumului de produse pe bază de alcool: opioidele. Acestea mai sunt cunoscute sub denumirile de „endorfine” sau „opiacee interne”. Ele ne transmit o stare de bine, determinându-ne să bem din ce în ce mai mult.

Dacă ar fi să luăm în considerare toate efectele benefice enumerate mai sus, alcoolul nu ar fi deloc o substanţă periculoasă pentru organismul nostru. Problemele apar, însă, atunci când facem din consumul acestuia un obicei, deoarece avem mari şanse să devenim dependenţi.

Sursa: theguardian.com

Vă mai recomandăm şi: Oamenii de ştiinţă au creat un plasture nedureros care poate controla diabetul fără injecţii – FOTO+VIDEO

                                  Braava Jet, robotul care curăţă podeaua. Cât costă

                            Acest dispozitiv TRANSFORMĂ deşeurile din plastic în ciuperci comestibile – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase