Prima pagină Stiinta

Sănătatea orală deficitară ar putea fi în directă legătură cu declinul cognitiv

Redactia Descopera.ro | 04.06.2016 | ● Vizualizări: 2032

Un studiu coordonat de doctorul Bei Wu de la Universitatea Duke a analizat dacă există o legătură între sănătatea orală şi starea sistemului cognitiv la adulţii în vârstă.

Un studiu publicat în Journal of the American Geriatrics Society, care relaţionează sănătatea orală cu cea a sistemului cognitiv, arată că o sănătate orală deficitară ar putea contribui la boli de inimă, din cauza răspândirii bacteriilor, scrie CSID.

Potrivit cercetătorilor de la Mayo Clinic, diabetul ar putea înrăutăţi problemele sănătăţii orale prin diminuarea capacităţii organismului de rezistenţă la infecţii.

Pe măsură ce numărul persoanelor în vârstă este în continuă creştere, sănătatea orală şi sistemul cognitiv au devenit subiecte importante de studiu, iar cercetătorii au analizat posibilitatea ca o inflamaţie comună să fie legătura dintre cele două, în cazul în care o astfel de legătură există.

Riscul de a suferi tulburări de memorie sau demenţă tinde să crească pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. În acelaşi timp, datele arată că există un procent mai ridicat de boli gingivale la adulţii în vârstă, în mod special printre cei cu tulburări de memorie şi demenţă, potrivit CSID.

Un studiu coordonat de doctorul Bei Wu de la Universitatea Duke a analizat dacă există o legătură între sănătatea orală şi starea sistemului cognitiv la adulţii în vârstă.

Cercetătorii au analizat studii publicate în perioada 1993-2013, iar rezultatele arată că indici ai sănătăţii orale, precum numărul dinţilor, cel al cariilor şi prezenţa afecţiunilor periodontale ar ptea reflecta riscul de a suferi de demenţă sau declin cognitiv.

Pe de altă parte, există studii care nu au arătat că ar exista o relaţionare clară între cele. De exemplu, există dovezi limitate a unei legături între boli periodontale precum gingivita şi declinul cognitiv. Cercetătorii concluzionează că nu există suficiente dovezi pentru a susţine că inflamaţia este o cauză comună sau că există o relaţie de tip cauză-efect între sănătatea orală şi sistemul cognitiv.

"Dovezile clinice sugerează că frecvenţa problemelor de sănătate orală creşte semnificativ la persoanele care suferă tulburări cognitive, în special cele care suferă de demenţă. În plus, mulţi dintre factorii asociaţi cu o sănătate orală deficitară cum ar fi un regim alimentar nesănătos, bolile cardiovasculare sau diabetul sunt de asemenea asociate cu probleme ale funcţiilor cognitive", explică doctorul Bei Wu, mai scrie CSID.