Home » Știință » O echipă de cercetători români a inventat jeleul cu nanoparticule de aur. Care este rolul lui – FOTO + VIDEO

O echipă de cercetători români a inventat jeleul cu nanoparticule de aur. Care este rolul lui – FOTO + VIDEO

Publicat: 06.04.2016
Sarea de aur costă circa 100 de euro gramul, cantitate care ajunge şi un an de zile pentru diverse cercetări şi experimente

O echipă de cercetători de la Universitateade Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a inventat „Golden Jelly”, un jeleu de portocale, căpşuni şi cocos, cu nanoparticule de aur, acestea având caracteristici antibacteriene şi antioxidante, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Trei cercetători de la USAMV Cluj-Napoca au inventat reţeta de jeleu de fructe cu nanoparticule de aur în cadrul lucrării de licenţă al unuia dintre ei, student din anul IV de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Produselor Alimentare, Adrian Martău.

Acesta a declarat, miercuri, că a dorit să obţină o lucrare de licenţă cât mai specială, prin care să aducă un plus atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi tehnologic.

„Prin adăugarea de nanoparticule de aur la jeleul din fructe – portocale, căpşuni şi cocos, se prelungeşte durata de valabilitate a produsului, iar aceste nanoparticule au şi caracteristici antibacteriene şi antioxidante. Am folosit extracte naturale, compuşi biologici activi. Sper că este un proiect inovativ şi să îl regăsim pe piaţă, în alimentaţie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fără să intervenim asupra valorii nutritive. În jeleurile obişnuite se adaugă cantităţi mai mari de zahăr, depăşind 30%, pe când la acest produs zahărul este sub 15%. M-am gândit să aibă denumirea >, dacă tot vorbim de aur”, a spus studentul.

Dan Vodnar, unul dintre coordonatorii echipei, a declarat la rândul său, că ideea folosirii nanoparticulelor de aur a fost gândită să aducă un plus de valoare jeleurilor care există pe piaţă la ora actuală, care conţin zahăr, gelatină şi aditivi alimentari.

„Ideea acestui jeleu cu care venim noi acoperă un segment de piaţă al consumatorilor care îşi doresc jeleuri din extracte naturale. Utilizăm pectină, nu gelatină, extracte naturale din fructe şi plante. Este o idee dezvoltată la nivel de laborator şi ne propunem să continuăm cercetările şi sperăm să obţinem un proiect de cercetare pentru a-l dezvolta şi a-l duce cât mai aproape de zona de industrie”, a spus Vodnar.

Loredana Leopold, şef lucrări la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV, al doilea coordonator al echipei, a explicat că nanoparticulele de aur se folosesc pe scară largă în domeniul medical, farmaceutic şi alimentar.

„Sinteza de nanoparticule folosită în jeleuri din acest proiect are la bază sare de aur, dizolvată în apă, şi care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce îi dă o biocompatibilitate mai mare. Nu sunt toxice aceste nanoparticule de aur folosite”, a precizat Leopold.

Aceasta a menţionat că sarea de aur costă circa 100 de euro gramul, cantitate care ajunge şi un an de zile pentru diverse cercetări şi experimente.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase