Home » Știință » Cercetătorii americani au creat cea mai mică diodă din lume. Care este dimensiunea acesteia

Cercetătorii americani au creat cea mai mică diodă din lume. Care este dimensiunea acesteia

Cercetătorii americani au creat cea mai mică diodă din lume. Care este dimensiunea acesteia
Publicat: 08.04.2016
Specialiştii speră că un astfel de element va putea concura cu componentele disponibile pe piaţă la ora actuală.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Georgia, SUA, a creat cea mai mică din diodă din lume, folosind o singură moleculă de ADN. Diodele sunt acele elemente ale unui circuit electric, care au o rezistenţă mică faţă de un sens de trecere a curentului electric şi foarte mare faţă de sensul opus.

,,De mai bine de 50 de ani, am reuşit să încorporăm memoria computerelor în dispozitive din ce în ce mai mici. De data aceasta, însă, vom depăşi limitere le pe care le au cipurile realizate din silicon. Descoperirea noastră va ajuta la îmbunătăţirea cercetărilor legate de producerea de nanoelemente electronice, care au dimensiuni chiar şi de 1000 de ori mai mici decât componentele disponibile la ora actuală”, susţine coordonatorul echipei de cercetare, profesorul Bingqian Xu.

Nanoelementele de care vorbeşte cercetătorul american sunt, de fapt, moleculele, cele mai mici structuri stabile descoperite vreodată. Pentru proiectul lor, oamenii de ştiinţă au ales să folosească molecula de ADN, deoarece ea are o structură predictibilă, se găseşte într-o formă diversificată şi poate fi programată cu uşurinţă.

Pentru a transforma molecula de ADN într-o diodă, specialiştii au folosit un singur lanţ de biopolimeri, format din numai 11 perechi de nucleotide (un număr extrem de mic, în comparaţie cu faptul că în fiecare celulă din corpul nostru lanţurile de polimeri au câte 3 miliarde de perechi de nucleotide). Cercetătorii au adăugat acestui lanţ o moleculă denumită ,,coralyne” şi au conectat întreaga structură la un circuit electric având o lungime de numai câţiva nanometri.

S-a dovedit că molecula de ADN poate fi o diodă destul de bună, însă nu la fel de eficientă precum celelalte dispozitive similare inventate până acum. Cu toate acestea, ea deţine recordul pentru cel mai mic element de acest tip creat vreodată.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Genele noastre conţin fragmente de ADN non-uman. ”Am putea fi mai puţin umani decât am crezut”

                              Geneticienii au obţinut un rezultat de EXCEPŢIE. „Pot fi utilizate în cazuri medicale diverse”

                                     O descoperire care ar putea revoluţiona tratamentele împotriva cancerului

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase