Home » Știință » Cum să eviţi un psihopat? Cercetătorii îţi prezintă cea mai potrivită metodă

Cum să eviţi un psihopat? Cercetătorii îţi prezintă cea mai potrivită metodă

Publicat: 11.04.2016
Ca tulburare de personalitate, psihopatia este asociată, în mod normal, cu minciuna, înşelăciunea, nepăsarea şi impulsivitatea.

Dar de multe ori, această trăsătură poate constitui un avantaj pentru cei care sunt negociatori buni, persoane cu farmec sau pentru persoanele extrem de ambiţioase.

A fi un un psihopat nu înseamnă neapărat că ai ajuns la limita falimentului moral, fapt care desigur se poate întâmpla. Psihopaţii sunt foarte buni la etalarea abilităţilor lor şi a potenţialului ”malefic” către publicul din lumea reală, mai degrabă decât în mediul online.

Pentru a depista un psihopat trebuie să fii foarte atent la felul în care comunică şi aici nu menţionăm doar comunicarea verbală. Multiple cercetări şi probe au sugerat că limbajul corpului este vital în comunicarea din lumea reală, acest tip de comunicare ne ajută să ne facem înţeleşi în mod corespunzător de semenii noştri, în timp ce comunicarea verbală nu este un element cheie care ne-ar oferi prea mulţi indici, cum se credea anterior. După cum a demonstrat un nou studiu, chiar şi cei mai talentaţi psihopaţii nu pot să-şi ajusteze corespunzător limbajul corpului chiar şi atunci când negociază în mediul online.

„Rezultatele acestui studiu sunt cât se poate de clare: odată ce eliminaţi din ecuaţie indicii non-verbali, precum e limbajul corpului, şansa de a descoperi narcisiştii ​​şi psihopaţii devine mai mare”, a declarat  Michael Woodworth, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia Okanagan şi autorul studiului.

Pentru acest studiu, au fost evaluate calităţile malefice, intitulate „triada întunecată”, a 200 de studenţi canadieni. În afară de nivelul de psihopatie, care descrie, în general, pe cineva care poate suprima capacitatea sa de a empatiza sau de a simţi remuşcări, au evaluate şi gradul lor de auto-obsesie (narcisism) şi abilităţile lor de manipulare (machiavelism).

Participanţii au fost apoi rugaţi să ia parte la o simplă sesiune de negocieri de cumparare şi vânzare, unde fiecare putea câştiga sume reale de bani. Unii dintre ei au beneficiat de o prezenţă fizică, faţă-n faţă, în timp ce alţii s-au manifestat doar în mediul online, utilizând, în timp real, software-ul de mesagerie instantanee.

În general, cei care s-au poziţionat foarte repede în topul spectrulului din ”triada întunecată” au făcut cele mai bune negocieri faţă în faţă, în special cei care au fost marcaţi cu psihopatie şi machiavelism; narcisismul nu a părut să aibă vreo legătură cu succesul. În mod remarcabil, psihopaţii s-au incadrat mai puţin în topul spectrulului din ”triada întunecată” atunci când au manipulat prin intermediul mesageriei, decât cei care au beneficiat de prezenţă fizică.

„Putem concluziona, de asemenea, că este foarte probabil ca anumite calităţi, care le permit acestor oameni să manipuleze, să farmece, să intimideze sau să exploateze pe alţii, să solicite o audienţă în direct”, a adăugat profesorul Michael Woodworth.

Există mai multe posibile explicaţii pentru acest lucru, iar concluzia este următoarea: cei care nu fac parte din spectrul ”triada întunecată” se vor simţi mai confortabil să negocieze online decât faţă în faţă.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase