Home » Știință » Riscul ridicat pe care îl experimentează tinerii care pierd pe cineva drag

Riscul ridicat pe care îl experimentează tinerii care pierd pe cineva drag

Riscul ridicat pe care îl experimentează tinerii care pierd pe cineva drag
Publicat: 19.04.2016
Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Open Heart, riscul este ridicat la persoanele tinere care experimentează moartea neprevăzută a cuiva drag.

Atunci când o persoană cunoscută moare, stresul psihologic sever poate duce la creşterea riscului de probleme cardiovasculare, în special bătăi neregulate ale inimii, condiţie ce poate dura chiar şi un an, relatează IFLScience.com.

Evenimentele stresante au fost corelate cu un risc crescut de boli cardiovasculare cronice, precum infarctul miocardic, potrivit Mediafax. În timpul unei aritmii la nivelul inimii, aceasta bate prea tare, prea încet sau neregulat, toate aceste anomalii reprezentând factori de risc, putând provoca un accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă.

O echipă de cercetători condusă de Simon Graff de la Universitatea Aarhus, din Danemarca, a folosit datele de la Danish National Patient Register/ Registrul Naţional al Pacienţilor pentru a cerceta 88.612 de cazuri cu diagnosticul de fibrilaţie atrială, identificate în perioada 1995 – 2014.

De asemenea, specialiştii au ales aleatoriu 10 controale care se potriveau cu vârsta şi sexul fiecărui subiect, pentru un total de 886.120 de controale.

Decesul partenerului a fost prezent în 17.478 de cazuri şi 168.940 de controale, fiind asociat cu un risc crescut temporar de fibrilaţie arterială. Acesta a fost cazul, în special, pentru persoanele sub 60 de ani al căror partener era relativ sănătos înainte de deces, moartea acestuia fiind surprinzătoare.

Riscul de fibrilaţie arterială era mai crescut în primele 8 – 14 zile după deces, diminiuându-se treptat, dar nu definitv. Un an mai târziu, riscul ajungea la acelaşi nivel ca al persoanelor al căror partener era în viaţă.

„Pierderea persoanei iubite este un eveniment devastator în viaţa oricui, dar efectul poate fi şi mai rău dacă decesul este inopinat sau prematur. Cercetarea noastră a arătat modul în care stresul emoţional poate avea un efect advers asupra inimii – un risc crescut de a dezvolta fibrilaţie arterială”, a declarat Maureen Talbot, de la Fundaţia Britanică Heart.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase