Home » Știință » Prezentatorul unui canal de YouTube s-a blocat într-un elicopter aflat în cădere liberă. Ceva l-a salvat – VIDEO

Prezentatorul unui canal de YouTube s-a blocat într-un elicopter aflat în cădere liberă. Ceva l-a salvat – VIDEO

Publicat: 29.04.2016
Acesta dă chiar şi un sfat celor care ar putea să se afle într-o asemenea situaţie.
Nu sunt mulţi oameni care s-ar închide într-un elicopter aflat în cădere liberă, dar se pare că atunci când, într-adevăr, dragostea de ştiinţă este mare, faci tot posibilul pentru a demonstra că legile fizicii sunt cât se poate de reale.
 
Sau, cel puţin, asta e scuza lui Destin, prezentatorul canalului de YouTube „Smarter Every Day”, în timp ce îşi pune viaţa în pericol pentru a dovedi că Neil deGrasse Tyson a greşit atunci când a spus într-un tweet că „un avion cu un motor defect cade foarte lin, însă un elicopter care cade este ca o cărămidă”. Destin nu a putut crede ceea ce Tyson a postat în mesaj, aşa că a fost dispus să intre într-un elicopter şi să întrerupă activitatea motorului în mijlocul zborului, doar pentru a dovedi că ar aluneca, graţie unui fenomen cunoscut sub denumirea de „autorotaţie”. 
 
Cum putem face ca un elicopter – care nu este chiar cel mai aerodinamic obiect din lume – să alunece în aer, după ce motorul nu mai funcţionează? Un prim răspuns se referă la faptul că, în cazul în care elicele s-ar opri brusc, elicopterul ar cădea ca o cărămidă, aşa că trebuie să îi dăm dreptate, din acest punct de vedere, lui Tyson.

Sursa:youtube.com/SmarterEveryDay
 
Trebuie luat însă în considerare faptul că piloţii de elicoptere folosesc principiile fizicii pentru a preveni un asemenea accident. Aici intervine fenomenul autorotaţiei şi anume, în momentul în care motorul este pornit şi elicele se învârtesc şi împing în jos aer, pentru a face ca aparatul de zbor să poată decola, să se poată deplasa şi să poată ateriza.
 
Dacă motorul se opreşte, elicopterul începe să cadă, iar în timpul acestui eveniment este schimbată direcţia în care aerul suflă prin rotoare. Dar, la fel ca şi cum un ventilator cu reglaj electric poate crea o mişcare a aerului, şi mişcarea aerului poate crea, la rândul ei, un fenomen similar, aşa cum se întâmplă în cazul moriştilor colorate pe care le cumpărăm de la carnavaluri. 
 
Ceea ce piloţii trebuie să facă este să îşi schimbe elicele şi să le ajusteze, în aşa fel încât ele să se potă învârti în timp ce elicopterul se află în picaj. Folosind acest principiu, vom putea aduce aparatul de zbor la sol, în siguranţă. 
 
Nu e chiar atât de uşor pe cât am crede, pentru că, dacă schimbăm pasul elicelor prea repede, rotoarele se vor învârti la viteze mult prea mari şi se vor distruge. Destin îi îndeamnă pe piloţi să ajusteze foarte puţin elicele, pentru că numai aşa vor fi siguri că, atunci când vor cădea cu elicopterul, nu li se va întâmpla nimic grav. 
 
 
                                 
                     
                                            Masina care se transforma in elicopter
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase